[MIX][Teoria liczb][Równania funkcyjne] 10 zadań
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- ares41
- Użytkownik

- Posty: 6491
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
[MIX][Teoria liczb][Równania funkcyjne] 10 zadań
1. Wykazać, że jeśli \(\displaystyle{ n>4, \ n\in\NN}\) to istnieją \(\displaystyle{ a,b>1}\) takie, że \(\displaystyle{ a+b=n}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{\phi(a)}{a} + \frac{\phi(b)}{b} >1}\).
2. Pokazać, że dla każdego \(\displaystyle{ n\in\NN}\) zachodzi \(\displaystyle{ \frac{\sigma(n!)}{n!} \ge \sum_{k=1}^{n} \frac{1}{k}}\)
3. Znaleźć wszystkie surjekcje \(\displaystyle{ f:\NN \rightarrow \NN}\) takie, że dla każdego \(\displaystyle{ n\in\NN}\) zachodzi \(\displaystyle{ f(n) \ge n+(-1)^n}\)
4. Zdefiniujmy ciąg \(\displaystyle{ \{K_n\}_{n \ge 1}}\) następująco:
\(\displaystyle{ K_1=2,\ K_2=8, \ K_{n+2}=3K_{n+1}-K_n+5(-1)^n}\). Wykazać, że jeżeli \(\displaystyle{ K_n}\) jest liczbą pierwszą to \(\displaystyle{ n}\) musi być potęgą trójki.
5. Niech \(\displaystyle{ p \ge 3}\) będzie liczbą pierwszą. Ciąg \(\displaystyle{ \{a_n\}_{n \ge 1}}\) dany jest następująco: \(\displaystyle{ a_n=n,\ 0 \le n \le p-1\ ; \ a_n=a_{n-1}+a_{n-p},\ n \ge p}\). Obliczyć \(\displaystyle{ a_{p^3}\pmod{p}}\)
6. Niech \(\displaystyle{ m \ge 2, m\in \NN}\). Znaleźć najmniejszą liczbę całkowitą \(\displaystyle{ n>m}\) taką, że dla dowolnego podziału zbioru \(\displaystyle{ \{m,m+1,...,n\}}\) na dwa podzbiory, przynajmniej jeden zawiera trzy liczby \(\displaystyle{ a,b,c}\) takie, że \(\displaystyle{ c=a^b}\)
7. Wykazać, że dla dowolnego całkowitego \(\displaystyle{ a_1>1}\) istnieje rosnący ciąg liczb całkowitych dodatnich \(\displaystyle{ a_1,a_2,a_3,...}\) taki, że \(\displaystyle{ a_1+a_2+...+a_n|a_1^2+a_2^2+...+a_n^2}\) dla każdego \(\displaystyle{ n\in\NN}\)
8. Niech \(\displaystyle{ \mu:\NN \rightarrow \CC,\ \mu(n)= \sum_{k\in R_n}\left(\cos \frac{2k\pi}{n} + i \sin\frac{2k\pi}{n} \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ R_n=\{k\in\NN|1 \le k \le n, \ \mbox{gcd}(k,n)=1\}}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ \mu(n)\in\ZZ}\) dla każdego \(\displaystyle{ n\in\NN}\).
9. Znaleźć wszystkie trójki liczb naturalnych \(\displaystyle{ (a,b,c)}\) takich, że \(\displaystyle{ a!b!=a!+b!+c!}\)
10. Znaleźć wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f:\ZZ \setminus \{0\} \rightarrow \QQ}\) takie, że dla dowolnych \(\displaystyle{ x,y\in\ZZ \setminus \{0\}}\) zachodzi \(\displaystyle{ f\left( \frac{x+y}{3} \right)= \frac{f(x)+f(y)}{2}}\)
2. Pokazać, że dla każdego \(\displaystyle{ n\in\NN}\) zachodzi \(\displaystyle{ \frac{\sigma(n!)}{n!} \ge \sum_{k=1}^{n} \frac{1}{k}}\)
3. Znaleźć wszystkie surjekcje \(\displaystyle{ f:\NN \rightarrow \NN}\) takie, że dla każdego \(\displaystyle{ n\in\NN}\) zachodzi \(\displaystyle{ f(n) \ge n+(-1)^n}\)
4. Zdefiniujmy ciąg \(\displaystyle{ \{K_n\}_{n \ge 1}}\) następująco:
\(\displaystyle{ K_1=2,\ K_2=8, \ K_{n+2}=3K_{n+1}-K_n+5(-1)^n}\). Wykazać, że jeżeli \(\displaystyle{ K_n}\) jest liczbą pierwszą to \(\displaystyle{ n}\) musi być potęgą trójki.
5. Niech \(\displaystyle{ p \ge 3}\) będzie liczbą pierwszą. Ciąg \(\displaystyle{ \{a_n\}_{n \ge 1}}\) dany jest następująco: \(\displaystyle{ a_n=n,\ 0 \le n \le p-1\ ; \ a_n=a_{n-1}+a_{n-p},\ n \ge p}\). Obliczyć \(\displaystyle{ a_{p^3}\pmod{p}}\)
6. Niech \(\displaystyle{ m \ge 2, m\in \NN}\). Znaleźć najmniejszą liczbę całkowitą \(\displaystyle{ n>m}\) taką, że dla dowolnego podziału zbioru \(\displaystyle{ \{m,m+1,...,n\}}\) na dwa podzbiory, przynajmniej jeden zawiera trzy liczby \(\displaystyle{ a,b,c}\) takie, że \(\displaystyle{ c=a^b}\)
7. Wykazać, że dla dowolnego całkowitego \(\displaystyle{ a_1>1}\) istnieje rosnący ciąg liczb całkowitych dodatnich \(\displaystyle{ a_1,a_2,a_3,...}\) taki, że \(\displaystyle{ a_1+a_2+...+a_n|a_1^2+a_2^2+...+a_n^2}\) dla każdego \(\displaystyle{ n\in\NN}\)
8. Niech \(\displaystyle{ \mu:\NN \rightarrow \CC,\ \mu(n)= \sum_{k\in R_n}\left(\cos \frac{2k\pi}{n} + i \sin\frac{2k\pi}{n} \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ R_n=\{k\in\NN|1 \le k \le n, \ \mbox{gcd}(k,n)=1\}}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ \mu(n)\in\ZZ}\) dla każdego \(\displaystyle{ n\in\NN}\).
9. Znaleźć wszystkie trójki liczb naturalnych \(\displaystyle{ (a,b,c)}\) takich, że \(\displaystyle{ a!b!=a!+b!+c!}\)
10. Znaleźć wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f:\ZZ \setminus \{0\} \rightarrow \QQ}\) takie, że dla dowolnych \(\displaystyle{ x,y\in\ZZ \setminus \{0\}}\) zachodzi \(\displaystyle{ f\left( \frac{x+y}{3} \right)= \frac{f(x)+f(y)}{2}}\)
- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
[MIX][Teoria liczb][Równania funkcyjne] 10 zadań
Ach już nic, po prostu wczoraj wieczorem nie umiałem tego po ludzku przeczytać. Wszystko jest w porządku.ares41 pisze:Co miałoby być niepoprawne ?
-- 17 sie 2013, o 13:41 --
mianowicie dla \(\displaystyle{ n>32}\), to zostawia całkiem sporo do ręcznego sprawdzeniaZordon pisze:Zad 1Ukryta treść:



