Oblicz bez użycia kalkulatora (potęgi)
-
Mortus132
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 28 cze 2013, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław
- Podziękował: 19 razy
Oblicz bez użycia kalkulatora (potęgi)
\(\displaystyle{ \frac{2^{5} \cdot 4^{-1} }{ 2^{-3} }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot \sqrt{8}}\)
Utknąłem na tych dwóch.
A na tym już leże całkowicie.
\(\displaystyle{ \frac{2^{0} + 2^{-1} }{\left( \frac{2}{3}\right)^{-2} -5 \cdot \left( -2\right)^{-2}+ \left( \frac{1}{2} \right)^{-2}} + \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot \sqrt{8}}\)
Utknąłem na tych dwóch.
A na tym już leże całkowicie.
\(\displaystyle{ \frac{2^{0} + 2^{-1} }{\left( \frac{2}{3}\right)^{-2} -5 \cdot \left( -2\right)^{-2}+ \left( \frac{1}{2} \right)^{-2}} + \frac{3}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 12 sie 2013, o 22:25 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówka w nazwie tematu.
Powód: Literówka w nazwie tematu.
-
jumper4
- Użytkownik

- Posty: 39
- Rejestracja: 17 lip 2013, o 19:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz bez użycia kalkulatora (potęgi)
\(\displaystyle{ \frac{2^{5} \cdot 4^{-1} }{ 2^{-3} }= \frac{2^{5} \cdot \left( 2 ^{2}\right) ^{-1} }{ 2^{-3} }=\frac{2^{5} \cdot 2 ^{-2}}{ 2^{-3} }= \frac{2 ^{5+\left( -2\right) } }{2 ^{-3} }= \frac{2 ^{3} }{2 ^{-3} }=2 ^{3-\left( -3\right) }=2 ^{6}=64}\)
Drugi przykad
\(\displaystyle{ \frac{2^{0} + 2^{-1} }{\left( \frac{2}{3}\right)^{-2} -5 \cdot \left( -2\right)^{-2}+ \left( \frac{1}{2} \right)^{-2}} + \frac{3}{4}= \\
\frac{1+ \frac{1}{2} }{\left( \frac{3}{2}\right)^{2} -5 \cdot \left( - \frac{1}{2} \right)^{2}+ 2^{2}} + \frac{3}{4}= \\
\frac{\frac{3}{2} }{ \frac{9}{4} - \frac{5}{4} + 4} + \frac{3}{4}= \\
\frac{\frac{3}{2} }{ \frac{4}{4}+ \frac{16}{4} } + \frac{3}{4}= \\
\frac{\frac{3}{2} }{ \frac{20}{4}} + \frac{3}{4}= \\
\frac{3}{2} } \cdot { \frac{4}{20} + \frac{3}{4}= \\
\frac{6}{20} + \frac{15}{20}=\frac{21}{20}=1\frac{1}{20}}\)
Drugi przykad
\(\displaystyle{ \frac{2^{0} + 2^{-1} }{\left( \frac{2}{3}\right)^{-2} -5 \cdot \left( -2\right)^{-2}+ \left( \frac{1}{2} \right)^{-2}} + \frac{3}{4}= \\
\frac{1+ \frac{1}{2} }{\left( \frac{3}{2}\right)^{2} -5 \cdot \left( - \frac{1}{2} \right)^{2}+ 2^{2}} + \frac{3}{4}= \\
\frac{\frac{3}{2} }{ \frac{9}{4} - \frac{5}{4} + 4} + \frac{3}{4}= \\
\frac{\frac{3}{2} }{ \frac{4}{4}+ \frac{16}{4} } + \frac{3}{4}= \\
\frac{\frac{3}{2} }{ \frac{20}{4}} + \frac{3}{4}= \\
\frac{3}{2} } \cdot { \frac{4}{20} + \frac{3}{4}= \\
\frac{6}{20} + \frac{15}{20}=\frac{21}{20}=1\frac{1}{20}}\)
-
Mortus132
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 28 cze 2013, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław
- Podziękował: 19 razy
Oblicz bez użycia kalkulatora (potęgi)
Dobrze a co z \(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot \sqrt{8}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2 \cdot 8}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{16}}\)
\(\displaystyle{ 4}\)
Dobrze?
W tym ostatnim przykładzie wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ \frac{2^{0} + 2^{-1} }{\left( \frac{2}{3}\right)^{-2} -5 \cdot \left( -2\right)^{-2}+ \left( \frac{1}{2} \right)^{-2}} + \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \\ \frac{1+ \frac{1}{2} }{\left( \frac{3}{2}\right)^{2} -5 \cdot \left( - \frac{1}{2} \right)^{2}+ 2^{2}} + \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \\ \frac{\frac{3}{2} }{ \frac{9}{4} - \left(- \frac{5}{4} + 4\right) } + \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \\ \frac{\frac{3}{2} }{ \frac{9}{4} + \frac{5}{4} + 4} + \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{3}{2}}{ \frac{14}{4}+4}+ \frac{3}{4}}\)
Działanie w mianowniku
\(\displaystyle{ \frac{14}{4} +4= \frac{30}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{2}: \frac{30}{4}+ \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{2} \cdot \frac{4}{30}+ \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{10}+ \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{20}+ \frac{15}{20}}\)
\(\displaystyle{ \frac{19}{20}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2 \cdot 8}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{16}}\)
\(\displaystyle{ 4}\)
Dobrze?
W tym ostatnim przykładzie wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ \frac{2^{0} + 2^{-1} }{\left( \frac{2}{3}\right)^{-2} -5 \cdot \left( -2\right)^{-2}+ \left( \frac{1}{2} \right)^{-2}} + \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \\ \frac{1+ \frac{1}{2} }{\left( \frac{3}{2}\right)^{2} -5 \cdot \left( - \frac{1}{2} \right)^{2}+ 2^{2}} + \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \\ \frac{\frac{3}{2} }{ \frac{9}{4} - \left(- \frac{5}{4} + 4\right) } + \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \\ \frac{\frac{3}{2} }{ \frac{9}{4} + \frac{5}{4} + 4} + \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{3}{2}}{ \frac{14}{4}+4}+ \frac{3}{4}}\)
Działanie w mianowniku
\(\displaystyle{ \frac{14}{4} +4= \frac{30}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{2}: \frac{30}{4}+ \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{2} \cdot \frac{4}{30}+ \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{10}+ \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{20}+ \frac{15}{20}}\)
\(\displaystyle{ \frac{19}{20}}\)
Ostatnio zmieniony 3 sie 2013, o 11:55 przez Mortus132, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jumper4
- Użytkownik

- Posty: 39
- Rejestracja: 17 lip 2013, o 19:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz bez użycia kalkulatora (potęgi)
Nie jest dobrze.
\(\displaystyle{ -5 \cdot \left( - \frac{1}{2} \right) ^{2}=- \frac{5}{4} \neq \frac{5}{4}}\)
Według mnie błąd jest tutaj:\(\displaystyle{ \\ \frac{1+ \frac{1}{2} }{\left( \frac{3}{2}\right)^{2} -5 \cdot \left( - \frac{1}{2} \right)^{2}+ 2^{2}} + \frac{3}{4}}\)
I tutaj już źle:
\(\displaystyle{ \\ \frac{\frac{3}{2} }{ \frac{9}{4} - \left(- \frac{5}{4} + 4\right) } + \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ -5 \cdot \left( - \frac{1}{2} \right) ^{2}=- \frac{5}{4} \neq \frac{5}{4}}\)
Według mnie błąd jest tutaj:\(\displaystyle{ \\ \frac{1+ \frac{1}{2} }{\left( \frac{3}{2}\right)^{2} -5 \cdot \left( - \frac{1}{2} \right)^{2}+ 2^{2}} + \frac{3}{4}}\)
I tutaj już źle:
\(\displaystyle{ \\ \frac{\frac{3}{2} }{ \frac{9}{4} - \left(- \frac{5}{4} + 4\right) } + \frac{3}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 3 sie 2013, o 12:49 przez jumper4, łącznie zmieniany 1 raz.
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Oblicz bez użycia kalkulatora (potęgi)
Moje "dobrze" odnosiło się do pierwotnej wersji wiadomości, gdzie było tylko działanie pierwiastkowania. Nie mam wpływu na to, że autor postanawia zmienić post (na który już odpowiedziałem), co nie jest dobrą praktyką.
-
Mortus132
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 28 cze 2013, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław
- Podziękował: 19 razy
Oblicz bez użycia kalkulatora (potęgi)
Zedytowałem post i nie zauważyłem że odpisałeś (przepraszam :3) A co do zadania. Dziękuje :3
-
konrad509
- Użytkownik

- Posty: 1840
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Oblicz bez użycia kalkulatora (potęgi)
Zadanie z pierwiastkiem można zrobić też tak:
\(\displaystyle{ \sqrt 2\cdot\sqrt 8=\\
\sqrt2 \cdot2\sqrt 2=\\
2\cdot2=\\
4}\)
\(\displaystyle{ \sqrt 2\cdot\sqrt 8=\\
\sqrt2 \cdot2\sqrt 2=\\
2\cdot2=\\
4}\)
-
Mortus132
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 28 cze 2013, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław
- Podziękował: 19 razy
Oblicz bez użycia kalkulatora (potęgi)
Nie za bardzo wiem jak to zrobiłeś patrze na tą stronę co mi podałeś ale ten twój sposób jakoś nie ogarniam ale chciałbym się go nauczyć.
-
konrad509
- Użytkownik

- Posty: 1840
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Oblicz bez użycia kalkulatora (potęgi)
\(\displaystyle{ \sqrt 2\cdot\sqrt 8=\\
\sqrt2 \cdot\sqrt{4\cdot2}=\\
\sqrt2 \cdot\sqrt 4\cdot \sqrt 2=\\
\sqrt2 \cdot 2 \cdot \sqrt2=\\
2\cdot(\sqrt 2)^2=\\
2\cdot2=\\ 4}\)
\sqrt2 \cdot\sqrt{4\cdot2}=\\
\sqrt2 \cdot\sqrt 4\cdot \sqrt 2=\\
\sqrt2 \cdot 2 \cdot \sqrt2=\\
2\cdot(\sqrt 2)^2=\\
2\cdot2=\\ 4}\)
-
Dilectus
- Użytkownik

- Posty: 2649
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 370 razy
Oblicz bez użycia kalkulatora (potęgi)
Albo tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot \sqrt{8}=\sqrt{2 \cdot 8}=\sqrt{16}=4}\)
na mocy prawa rozdzielności potęgowania względem mnożenia, które mówi, że dla dowolnych liczb a, b, x zachodzi równość:
\(\displaystyle{ a^{x} \cdot b^{x}= (a\cdot b)^{x}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot \sqrt{8}=\sqrt{2 \cdot 8}=\sqrt{16}=4}\)
na mocy prawa rozdzielności potęgowania względem mnożenia, które mówi, że dla dowolnych liczb a, b, x zachodzi równość:
\(\displaystyle{ a^{x} \cdot b^{x}= (a\cdot b)^{x}}\)
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Oblicz bez użycia kalkulatora (potęgi)
To rozwiązanie podał autor tematu kilka postów wcześniej.Dilectus pisze:Albo tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot \sqrt{8}=\sqrt{2 \cdot 8}=\sqrt{16}=4}\)
A to "prawo" jest nieprawdziwe w ciele \(\displaystyle{ \RR}\).Dilectus pisze: na mocy prawa rozdzielności potęgowania względem mnożenia, które mówi, że dla dowolnych liczb a, b, x zachodzi równość:
\(\displaystyle{ a^{x} \cdot b^{x}= (a\cdot b)^{x}}\)
-
Gouranga
- Użytkownik

- Posty: 1595
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 252 razy
Oblicz bez użycia kalkulatora (potęgi)
Dlaczego nieprawdziwe?
\(\displaystyle{ a^x = a\cdot a\cdot a \ldots \cdot a\\
b^x = b\cdot b\cdot b \ldots \cdot b\\
a^x \cdot b^x = a\cdot a\cdot a \ldots \cdot a \cdot b\cdot b\cdot b \ldots \cdot b\\ = a \cdot b \cdot a \cdot b \cdot a \cdot b \cdot a \cdot b \cdot \ldots = (a\cdot b)^x}\)
\(\displaystyle{ a^x = a\cdot a\cdot a \ldots \cdot a\\
b^x = b\cdot b\cdot b \ldots \cdot b\\
a^x \cdot b^x = a\cdot a\cdot a \ldots \cdot a \cdot b\cdot b\cdot b \ldots \cdot b\\ = a \cdot b \cdot a \cdot b \cdot a \cdot b \cdot a \cdot b \cdot \ldots = (a\cdot b)^x}\)
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Oblicz bez użycia kalkulatora (potęgi)
W powyższym poście zakładasz, że \(\displaystyle{ x}\) jest naturalne.
e: gwoli ścisłości - całkowite dodatnie.
e: gwoli ścisłości - całkowite dodatnie.