Znajdź rozwiązanie równania
-
skowron6
- Użytkownik

- Posty: 159
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kłodzko
- Podziękował: 47 razy
Znajdź rozwiązanie równania
Nie wiem, czy w tym dziale...
Należy znaleźć x
\(\displaystyle{ \sqrt[x]{3}+ 1^{x}= 2^{x}}\)
Potrzebuję rozwiązania step by step...zeżre mnie ciekawość...
Należy znaleźć x
\(\displaystyle{ \sqrt[x]{3}+ 1^{x}= 2^{x}}\)
Potrzebuję rozwiązania step by step...zeżre mnie ciekawość...
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Posty: 896
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Znajdź rozwiązanie równania
Może na początku zapisać \(\displaystyle{ \sqrt[x]{3}}\) w jakiejś takiej ładniejszej postaci
Ostatnio zmieniony 23 lip 2013, o 20:52 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak tagów.
Powód: Brak tagów.
- omicron
- Użytkownik

- Posty: 305
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 39 razy
Znajdź rozwiązanie równania
Rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ \log_23}\) aczkolwiek nie potrafię podać prostego sposobu dojścia do tego wyniku, ponieważ posiłkowałem się wykresami funkcji \(\displaystyle{ 2^x-1}\) oraz \(\displaystyle{ 3^{\frac{1}{x}}}\)
- RyHoO16
- Użytkownik

- Posty: 1819
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Znajdź rozwiązanie równania
Zlogarytmuj stronami
\(\displaystyle{ \frac{1}{x} \cdot \log 3 = x \cdot \log 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^2} = \frac{\log 2}{\log 3}}\)
\(\displaystyle{ x^2 = \log_{2}3}\)
...
\(\displaystyle{ \frac{1}{x} \cdot \log 3 = x \cdot \log 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^2} = \frac{\log 2}{\log 3}}\)
\(\displaystyle{ x^2 = \log_{2}3}\)
...
-
robertm19
- Użytkownik

- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Znajdź rozwiązanie równania
A co się stało z jedynką?RyHoO16 pisze:Zlogarytmuj stronami
\(\displaystyle{ \frac{1}{x} \cdot \log 3 = x \cdot \log 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^2} = \frac{\log 2}{\log 3}}\)
\(\displaystyle{ x^2 = \log_{2}3}\)
...
-
Gouranga
- Użytkownik

- Posty: 1595
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 252 razy
Znajdź rozwiązanie równania
jaką jedynką?robertm19 pisze: A co się stało z jedynką?
\(\displaystyle{ x^2 = \frac{log3}{log2}\\
x^2 = log_2 3}\)
wszystko jest ok
-
Gouranga
- Użytkownik

- Posty: 1595
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 252 razy
Znajdź rozwiązanie równania
\(\displaystyle{ \sqrt[x]{3}+ 1^{x}= 2^{x}\\
\frac{1}{x} \cdot log 3 + x \cdot log 1 = x \cdot log 2}\)
a \(\displaystyle{ log_a 1 = 0}\), tu znika ta jedynka
i dalej zgodnie z powyższymi obliczeniami, na końcu stosujesz własność że:
\(\displaystyle{ \frac{log_c b}{log_c a} = log_a b}\) czyli wzór na zmianę podstawy logarytmu tylko w drugą stronę
\frac{1}{x} \cdot log 3 + x \cdot log 1 = x \cdot log 2}\)
a \(\displaystyle{ log_a 1 = 0}\), tu znika ta jedynka
i dalej zgodnie z powyższymi obliczeniami, na końcu stosujesz własność że:
\(\displaystyle{ \frac{log_c b}{log_c a} = log_a b}\) czyli wzór na zmianę podstawy logarytmu tylko w drugą stronę
-
Gouranga
- Użytkownik

- Posty: 1595
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 252 razy
Znajdź rozwiązanie równania
\(\displaystyle{ \log_{a}(b+c)}\)robertm19 pisze:Ile wynosi \(\displaystyle{ \log_{a}(b+c)}\)?
nie ma na to specjalnego wzoru, jest podobny:
\(\displaystyle{ \log_{a}(b\cdot c) = \log_{a}{b} + \log_{a}{c}}\)
-
bakala12
- Użytkownik

- Posty: 3035
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Znajdź rozwiązanie równania
Gouranga, no właśnie a w poście wyżej napisałeś jakby było:
\(\displaystyle{ \log _{a}\left( b+c\right) =\log _{a}b+\log _{a}c}\)
a to jest oczywista nieprawda.
O to zapewne chodziło robertm19.
\(\displaystyle{ \log _{a}\left( b+c\right) =\log _{a}b+\log _{a}c}\)
a to jest oczywista nieprawda.
O to zapewne chodziło robertm19.
-
konrad509
- Użytkownik

- Posty: 1840
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Znajdź rozwiązanie równania
Pewnie źle wpisałeś. Podstaw sobie pod iksa tą dwójkę i zobaczysz, że nie jest rozwiązaniem.
A tak w ogóle to nie da się znaleźć dokładnego rozwiązania.
A tak w ogóle to nie da się znaleźć dokładnego rozwiązania.
