Twierdzenie o liczbach podzielnych przez 11

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Gucio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 15:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Twierdzenie o liczbach podzielnych przez 11

Post autor: Gucio »

Witam,
mam problem z zadaniem:

Udowodnij twierdzenie: "Jeżeli w czterocyfrowej liczbie naturalnej suma cyfr tysięcy i dziesiątek jest równa sumie cyfr setek i jedności, to ta liczba jest podzielna przez jedenaście".

Co Wy na to? jak ktos potrafi, prosze o odpowiedz... z góry dziekuje.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13386
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Twierdzenie o liczbach podzielnych przez 11

Post autor: mol_ksiazkowy »

N=1000a+100b+10c +d =
= 1001a +99b +11c + (-a -c+b+d)

zal a+c=b+d

Gucio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 15:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Twierdzenie o liczbach podzielnych przez 11

Post autor: Gucio »

mol_ksiazkowy pisze::arrow: N=1000a+100b+10c +d =
= 1001a +99b +11c + (-a -c+b+d)

zal a+c=b+d
Dzieki za rozwiazanie, ale czy to wystarczy aby powiedziec ze liczba dzieli sie przez 11 ?

Doszedlem do tego ze mozna wyciagnac 11 przed nawias, i wtedy juz nie ma watpliwosci czy sie dzieli czy nie.
Moje rozumowanie:

X=A*10^3+B*10^2+C*10+D
A+C=B+D= np K
1000A+10C=1000(A+C)-990C
100B+D=100(B+D)-99D
X=1000K-990C+100K-99D
X=1100K-990C-99D
X=11*(100K-90C-9D)


Czyli X dzieli sie bez reszty przez 11.

Czy to rozumowanie jest dobre? Mi sie wydaje ze tak.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1866
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Twierdzenie o liczbach podzielnych przez 11

Post autor: kolanko »

Jak najbardziej ...
dzudoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 6 mar 2007, o 23:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: północ-wschód
Podziękował: 3 razy

Twierdzenie o liczbach podzielnych przez 11

Post autor: dzudoka »

A mozna to udowodnic indukcyjnie ?
ODPOWIEDZ