[MIX] Dwanaście zadań

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 407
Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: komp
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 2 razy

[MIX] Dwanaście zadań

Post autor: rochaj »

1.
Niech \(\displaystyle{ D, E ,F}\) będą odpowiednio punktami na bokach \(\displaystyle{ BC,AC AB}\) trójkata \(\displaystyle{ ABC}\) tak że proste \(\displaystyle{ AD, BE ,CF}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ M}\). Pokaż że jeśli trójkąty \(\displaystyle{ MDB, MCE , MAF}\) mają równe pola oraz obwody, to \(\displaystyle{ ABC}\) jest równoboczny.

2.
Mamy prostokąt, który możemy podzielić na małe prostokąty o co najmniej jednym boku całkowitym. Udowodnić, że wyjściowy prostokąt też musi mieć co najmniej jeden bok całkowity.

3.
Pokaż, że dla \(\displaystyle{ x>0}\) mamy \(\displaystyle{ x^n+x^{-n}\le 2\left(1+\frac{n \left( x-1 \right) ^2}{2x}\right)^n}\).

4.
Niech \(\displaystyle{ a,b, c > 0}\). Pokaż, że
\(\displaystyle{ \sqrt {3a^2 + 2ab + 4b^2} + \sqrt {3b^2 + 2bc + 4c^2} + \sqrt {3c^2 + 2ca + 4a^2}\geq\ 3 \left( a + b + c \right)}\)

5.
Niech \(\displaystyle{ f: \left[ - \frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right] \to\mathbb{R}, f \left( x \right) = \frac{1}{8}x^2 + x\cos x + 2\cos \left( 2x \right)}\). Znajdź maksimum oraz minimum funkcji \(\displaystyle{ f}\).

6.
Pokaż, że \(\displaystyle{ \left( 2^{2n}+2^{n+m}+2^{2m}\right) !}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ \left( 2^{n}! \right)^{2^{n}+2^{m-1}}\cdot \left( 2^{m}! \right)^{2^{m}+2^{n-1}},}\) dla \(\displaystyle{ m,n \in \mathbb N- \left\{ 0 \right\} .}\)


7.
Niech \(\displaystyle{ ABCD}\) będzie czworościanem o objętości równej \(\displaystyle{ 1}\) oraz niech punkty \(\displaystyle{ M,N,P,Q,R,S}\) leżą odpowiednio na krawędziach \(\displaystyle{ AB,BC,CD,DA,AC,BD}\). Pokaż ze jeśli MP,NQ,RS przecinają się w jednym punkcie to objętość MNPQRS jest mniejsza lub równa \(\displaystyle{ \frac12.}\)


8.
Pokaż, że \(\displaystyle{ \sin x \left( 1+\cos x \right) {\leq}\sin \frac{x+\pi }{4} \left( 1+\cos \frac{x+\pi }{4} \right)}\) dla \(\displaystyle{ x{\in} \left[ 0,\pi \right] .}\)

9.
Znaleźć wszystkie liczby \(\displaystyle{ a,b\in\NN}\) takie ze \(\displaystyle{ a^b+b^a}\) jest kwadratem liczby.


10.
Niech \(\displaystyle{ S}\) będzie środkiem ciężkości trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) oraz \(\displaystyle{ \angle{SAB}=x,\angle{SBC}=y,\angle{SCA}=z.}\) Pokaż że \(\displaystyle{ \sin x+\sin y+\sin z\le \frac{3}{2}}\).

11. Czworościan \(\displaystyle{ ABCD}\) ma wierzchołki na sferze . Pokaż że \(\displaystyle{ AB^{2}+AC^{2}+AD^{2}-BC^{2}-BD^{2}-CD^{2}}\) jest minimalne gdy \(\displaystyle{ AB\perp AC,AC\perp AD,AD\perp AB.}\)


12.
W trojkat \(\displaystyle{ ABC}\) wpisano okrąg o srodku w puncie \(\displaystyle{ I,}\) który ma punkty wspolne \(\displaystyle{ D,E,F}\) odpowiednio z bokami \(\displaystyle{ BC,CA,AB}\). Niech \(\displaystyle{ BI,CI}\) przecinaja \(\displaystyle{ CA,AB}\) w punktach \(\displaystyle{ M,N}\). Prosta \(\displaystyle{ MN}\) przecina ten okrag w dwóch punktach, niech \(\displaystyle{ P}\) bedzie jednym z tych punktów. Pokaż że z odcinków o długosciach \(\displaystyle{ |PD|,|PE|,|PF|}\) mozna zbudowac trójkat prostokatny.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2013, o 14:48 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2209
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

[MIX] Dwanaście zadań

Post autor: Ponewor »

4.:    
-- 28 cze 2013, o 15:56 --
6.:    
EDIT 06-07-2013
4. inaczej:    
4. jeszcze inaczej:    
4. uwaga:    
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

[MIX] Dwanaście zadań

Post autor: mol_ksiazkowy »

ad 9 cd Zadanie 3 z Nierozwiązanych
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Michalinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 495
Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 104 razy

[MIX] Dwanaście zadań

Post autor: Michalinho »

4 jeszcze jeszcze inaczej:    
arek1357

[MIX] Dwanaście zadań

Post autor: arek1357 »

Zadanie trzecie i ósme:
Ukryta treść:    
-- 27 stycznia 2015, 14:17 --Co do zadania drugiego to wydaje mi się, że można go rekurencyjnie założyć, że dla
\(\displaystyle{ n=1,2,3,4,5...}\) łatwo zauważyć, że zachodzi gdzie n to po prostu ilość małych prostokątów w podziale dużego!
A teraz jak założymy dla pewnego \(\displaystyle{ n}\) - że zachodzi to dla \(\displaystyle{ n+1}\)
mogą być tylko możliwości, że ten ostatni prostokąt wsadzamy w środek dużego czyli jakiś dzielimy na dwie części co nam nic nie zmieni.
Albo tym \(\displaystyle{ n+1}\) protokąt obkładamy albo jeden bok wyjściowego prostokąta albo drugi,
co w żadnym wypadku nie zmieni, że duży prostokąt będzie miał przynajmniej jeden bok wyrażony liczbą całkowitą.
Ale nie wiem czy nie ma tu haczyka w moim rozumowaniu!
ODPOWIEDZ