[C++] Jak nauczyć się C++
-
user-2025-02-14
[C++] Jak nauczyć się C++
Z jakich książek i kursów warto korzystać aby szybko opanować C++? Przeglądałem Heliona ale książek z tej tematyki jest co najmniej kilkanaście, a wszystkich kupował nie będę. Jak się uczycie?
Ostatnio zmieniony 12 paź 2016, o 09:42 przez admin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
szw1710
[C++] Jak nauczyć się C++
Ja próbowałbym samodzielnie pisać proste programy. Napisz np. program sumujący podanych \(\displaystyle{ n}\) liczb. Na wejściu podajesz liczbę składników \(\displaystyle{ n}\) i potem te składniki.
Nie rzucaj się od razu na grafikę, programowanie gier itp. Potem możesz np. policzyć całkę oznaczoną metodą Simpsona. Np. mamy funkcję \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{x}}\) i chcemy obliczyć przybliżoną wartość jej całki metodą Simpsona (prosty wzór Simpsona) w przedziale od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\).
Nie rzucaj się od razu na grafikę, programowanie gier itp. Potem możesz np. policzyć całkę oznaczoną metodą Simpsona. Np. mamy funkcję \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{x}}\) i chcemy obliczyć przybliżoną wartość jej całki metodą Simpsona (prosty wzór Simpsona) w przedziale od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\).
-
Afish
- Moderator

- Posty: 2725
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
[C++] Jak nauczyć się C++
Polecam Szkołę programowania Praty. Tutoriale w sieci mają stosunkowo dużo błędów, a przynajmniej ja nie spotkałem takiego, który nie miałby poważnych bubli.
- MichalPWr
- Użytkownik

- Posty: 1618
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 387 razy
[C++] Jak nauczyć się C++
Afish, Dobra pozycja. Warto zakupić najnowsze wydanie(6), ponieważ ono zawiera już trochę na temat najnowszego standardu. Co do książek do nauki programowania w C++ to w standardzie polecam "Symfonia C++ standard" Jerzego Grębosza. Świetna książka!
Co to tego kursu, który wymieniłeś, moim zdanie nie warto kupować czegoś takiego. Drogie i na bank mało treści. Zdecydowanie lepiej kupić Grębosza lub Prata. Dodatkowo jak już troszkę załapiesz to obowiązkowo
Programowałeś w jakimś języku?
A jak się uczymy? Każdy programista Ci powie, że nauka programowania wchodzi przez palce!
Co to tego kursu, który wymieniłeś, moim zdanie nie warto kupować czegoś takiego. Drogie i na bank mało treści. Zdecydowanie lepiej kupić Grębosza lub Prata. Dodatkowo jak już troszkę załapiesz to obowiązkowo
Kod: Zaznacz cały
http://www.cplusplus.com/Programowałeś w jakimś języku?
A jak się uczymy? Każdy programista Ci powie, że nauka programowania wchodzi przez palce!
-
pawel_wr
- Użytkownik

- Posty: 22
- Rejestracja: 25 paź 2012, o 04:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Pomógł: 3 razy
[C++] Jak nauczyć się C++
Czytać czytać analizować kody programów zamieszczane w różnych
książkach i na wielu stronach.
Np .
Strona z wieloma tutorialami , jak i dużym forum z wieloma wątkami o zadaniach
programistycznych o różnych stopniach trudności.
książkach i na wielu stronach.
Np .
Strona z wieloma tutorialami , jak i dużym forum z wieloma wątkami o zadaniach
programistycznych o różnych stopniach trudności.
-
Ser Cubus
- Użytkownik

- Posty: 1401
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
[C++] Jak nauczyć się C++
polecam Symfonie c++ Grębosza, słyszałem że Thinking in C++ też jest dobre (pl wersja jest już trochę nieaktualna), ale na pewno to nie będzie szybko (:
- lightinside
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
[C++] Jak nauczyć się C++
Jeżeli nastawiasz się na szybko to raczej nic to nie da.
Programowanie to przede wszystkim inny sposób myślenia, myślenia które nie pojawi sie znikąd.
Każdy woli inną książkę inny styl ja kupiłam symfonie i nie jestem w pełni zadowolona są pytania na które nie ma w niej odpowiedzi a które pojawiły mi się w głowie i podczas pisania programów. A dla większości ta książka jest jak biblia.
Z internetu nie polecam a przynajmniej nie tylko, sama byłam ofiarą "cudownych kodów" które nie działały lub były w pół działające znaczy chodziły mimo że nie powinny bo nie były pisane według standardów.(strona podana przez Pawła jest dobra)
Znaczenie też ma czy umiesz inne języki zwłaszcza obiektowe, jeśli tak to szybko się da a tak to nie bardzo....
Szkołe programowania Praty sama zamierzam nabyć aby podszlifować swoje zdolności.
szw zgadzam się z Tobą ale nie wiemy czy pytający umie/pamięta jak obliczyć całkę, a jak zacznie się zasypywać to sobie grób wykopie i się w nim pogrzebie tak jak by zaczoł odtworzenia gier albo systemu operacyjnego... jak wspomniałeś. Za dużo nie wiadomych...
Jeśli zechcesz symfonie zwróć uwagę na nowe wydania bo częsć jest przeterminowana o czym mówi sam Grębosz
Programowanie to przede wszystkim inny sposób myślenia, myślenia które nie pojawi sie znikąd.
Każdy woli inną książkę inny styl ja kupiłam symfonie i nie jestem w pełni zadowolona są pytania na które nie ma w niej odpowiedzi a które pojawiły mi się w głowie i podczas pisania programów. A dla większości ta książka jest jak biblia.
Z internetu nie polecam a przynajmniej nie tylko, sama byłam ofiarą "cudownych kodów" które nie działały lub były w pół działające znaczy chodziły mimo że nie powinny bo nie były pisane według standardów.(strona podana przez Pawła jest dobra)
Znaczenie też ma czy umiesz inne języki zwłaszcza obiektowe, jeśli tak to szybko się da a tak to nie bardzo....
Szkołe programowania Praty sama zamierzam nabyć aby podszlifować swoje zdolności.
szw zgadzam się z Tobą ale nie wiemy czy pytający umie/pamięta jak obliczyć całkę, a jak zacznie się zasypywać to sobie grób wykopie i się w nim pogrzebie tak jak by zaczoł odtworzenia gier albo systemu operacyjnego... jak wspomniałeś. Za dużo nie wiadomych...
Jeśli zechcesz symfonie zwróć uwagę na nowe wydania bo częsć jest przeterminowana o czym mówi sam Grębosz
- MichalPWr
- Użytkownik

- Posty: 1618
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 387 razy
[C++] Jak nauczyć się C++
Ponieważ jest to książka do podstaw nauki programowania. Jeżeli masz jakiś problem, który wykracza poza tematykę "Symfonia C++ standard " to poszukaj w "Pasja C++" lub w "Wzorce projektowe: elementy oprogramowania obiektowego wielokrotnego użytku". Są to najbardziej popularne książki, które poruszają bardziej zaawansowaną tematykę w programowaniu w C++. Albo po prostulightinside pisze:ja kupiłam symfonie i nie jestem w pełni zadowolona są pytania na które nie ma w niej odpowiedzi a które pojawiły mi się w głowie i podczas pisania programów.