Dany jest trójkąt o kątach \(\displaystyle{ 50^o,\, 60^o,\, 70^o}\).
Najkrótszy bok tego trojkata wynosi 6.
Oblicz pole trójkąta.
Oblicz pole trójkąta mając dane kąty i długość jedne
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Oblicz pole trójkąta mając dane kąty i długość jedne
Jest taka własność mowiąca o tym ze czym wiekszy kąt naprzeciw boku trójkąta, tym dłuzszy jest ten bok.
Skoro najkrotszy bok ma długość 6 oznacza to ze znajduje się on naprzeciw kąta 50 stopni ...
Korzystając z tw. sinusów mozna obliczyć pozostałe długości wiedząc, że (6)/(sin(50))=(b)/(sin(60))=(c)/(sin(70)) ...
Mając podane dł. boków mozna skorzystać ze wzoru Herona aby obliczyć pole trójkąta ...
Tw. sinusów i wzór Herona znajdują sie w Kompedium Pitagorasa
Skoro najkrotszy bok ma długość 6 oznacza to ze znajduje się on naprzeciw kąta 50 stopni ...
Korzystając z tw. sinusów mozna obliczyć pozostałe długości wiedząc, że (6)/(sin(50))=(b)/(sin(60))=(c)/(sin(70)) ...
Mając podane dł. boków mozna skorzystać ze wzoru Herona aby obliczyć pole trójkąta ...
Tw. sinusów i wzór Herona znajdują sie w Kompedium Pitagorasa
Oblicz pole trójkąta mając dane kąty i długość jedne
czy ma ktos pomysl jak rozwiazac to zadanie nie znajac tw. sin. ?
wykorzystujac tylko wiedze z programu gimnazjum ?
wykorzystujac tylko wiedze z programu gimnazjum ?
Oblicz pole trójkąta mając dane kąty i długość jedne
jest taki wzor na pole trojkata, kiedy masz podany jeden bok i dwa katy na tym boku. wzor znajdziesz na forum we wzorach w odpowiednim dziale

