Całka podwójna

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Fisher90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 324
Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 151 razy

Całka podwójna

Post autor: Fisher90 »

Witam.
Do obliczenia:

\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \left[ \int_{0}^{1} e ^{x+y}dy \right] dx}\)

Stanąłem już praktycznie na samym początku. Jak obliczyć tą całkę?:

\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} e ^{x+y}dy}\)
Ostatnio zmieniony 20 cze 2013, o 18:25 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
patryk00714
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 18 wrz 2012, o 13:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 13 razy

Całka podwójna

Post autor: patryk00714 »

\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}e^{x+y}dy=[e^{x+y}]^1_0=e^{x+1}-e^x=e^x(e-1)}\)
Fanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 215
Rejestracja: 18 gru 2006, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 23 razy

Całka podwójna

Post autor: Fanik »

\(\displaystyle{ \int_0^1 {\int_0^1 {e^{x + y} dydx} } = \int_0^1 {\int_0^1 {e^x \cdot e^y dydx} = } \left[ {\int_0^1 {e^t dt} } \right]^2 = \red{{\left( {e - 1} \right)^2 }}}\)
ODPOWIEDZ