Witam, mam w zadaniu dane
\(\displaystyle{ E_{1}, E_{2}, r_{1}, r_{2}}\) oraz \(\displaystyle{ R}\)
Z II prawa Kirchoffa wiemy że \(\displaystyle{ E_{1}= I_{1} \cdot R + I_{2} \cdot R + I_{1} \cdot r_{1}}\)
\(\displaystyle{ E_{2}= I_{1} \cdot R + I_{2} \cdot R + I_{2} \cdot r_{2}}\)
Wyniki są takie
\(\displaystyle{ I_{1}= \frac{(E_{1}-E_{2}) \cdot R + E_{1} \cdot r_{2}}{R \cdot (r_{1} \cdot r_{2})+r_{1} \cdot r_{2}}}\)
analogicznie dla \(\displaystyle{ I_2}\)
\(\displaystyle{ I_{2}= \frac{(E_{1}-E_{2}) \cdot R + E_{2} \cdot r_{1}}{R \cdot (r_{1} \cdot r_{2})+r_{1} \cdot r_{2}}}\)
Mój problem polega na tym że nie umiem pierwszych równań przekształcić do postaci wyniku. Męczę to i męczę na kartkach i nie mogę dojść mimo że pewnie nie trzeba dużo zrobić... Dziękuję za pomoc.
Układ równań z fizyki
-
Macck
- Użytkownik

- Posty: 51
- Rejestracja: 30 wrz 2012, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 5 razy
Układ równań z fizyki
Ostatnio zmieniony 17 cze 2013, o 23:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
Macck
- Użytkownik

- Posty: 51
- Rejestracja: 30 wrz 2012, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 5 razy
Układ równań z fizyki
Prawdopodobnie coś robię źle bo mi \(\displaystyle{ x}\) wychodzi inne niż \(\displaystyle{ I_{1}}\)
Wyznacznik główny tworzę z równania \(\displaystyle{ E_{1}= I_{1} \cdot R + I_{2} \cdot R + I_{1} \cdot r_{1}}\) oraz \(\displaystyle{ E_{2}= I_{1} \cdot R + I_{2} \cdot R + I_{2} \cdot r_{2}}\)
przyjmując prąd za \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) a opory za \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) macierzy natomiast SEM za \(\displaystyle{ c}\). No i \(\displaystyle{ \frac{Wx}{W}}\)
nie przynosi spodziewanych rezultatów...
Wyznacznik główny tworzę z równania \(\displaystyle{ E_{1}= I_{1} \cdot R + I_{2} \cdot R + I_{1} \cdot r_{1}}\) oraz \(\displaystyle{ E_{2}= I_{1} \cdot R + I_{2} \cdot R + I_{2} \cdot r_{2}}\)
przyjmując prąd za \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) a opory za \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) macierzy natomiast SEM za \(\displaystyle{ c}\). No i \(\displaystyle{ \frac{Wx}{W}}\)
nie przynosi spodziewanych rezultatów...
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, o 10:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
bakala12
- Użytkownik

- Posty: 3035
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Układ równań z fizyki
\(\displaystyle{ \begin{cases}I _{1} \cdot \left( R+r _{1} \right)+I _{2} \cdot R =E _{1} \\ I _{1} \cdot R+I _{2} \cdot \left( R+r _{2} \right) =E _{2} \end{cases}}\)
Twoimi niewiadomymi są natężenia. Policz wyznaczniki i rozwiąż.
Twoimi niewiadomymi są natężenia. Policz wyznaczniki i rozwiąż.
