Związek transformaty Fouriera z zasadą nieoznaczoności
-
Grypho
- Użytkownik

- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
Związek transformaty Fouriera z zasadą nieoznaczoności
Na wykładzie miałem podawane coś takiego - bardzo ciekawy związek T.F z zasadą heisenberga. Niestety nie zapisałem tego. Czy ktoś może coś podpowiedzieć?
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Związek transformaty Fouriera z zasadą nieoznaczoności
Jest takie twierdzenie:
Jeżeli \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją klasy Schwarza taką, że
\(\displaystyle{ \int_\RR |f(x)|^2dx=1}\)
to
\(\displaystyle{ \left(\int_\RR x^2|f(x)|^2dx\right)\left(\int_\RR \xi^2|\widehat{f}(\xi)|^2d\xi\right)\geq \frac{C}{4\pi}}\)
gdzie \(\displaystyle{ C}\) jest pewną stałą w zależności od tego, jaką stałą przyjmujemy przy definicji transformaty Fouriera. Z tego wynika również prawdziwiość wariacji:
\(\displaystyle{ \left(\int_\RR (x-x_0)^2|f(x)|^2dx\right)\left(\int_\RR (\xi-\xi_0)^2|\widehat{f}(\xi)|^2d\xi\right)\geq \frac{C}{4\pi}}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją klasy Schwarza taką, że
\(\displaystyle{ \int_\RR |f(x)|^2dx=1}\)
to
\(\displaystyle{ \left(\int_\RR x^2|f(x)|^2dx\right)\left(\int_\RR \xi^2|\widehat{f}(\xi)|^2d\xi\right)\geq \frac{C}{4\pi}}\)
gdzie \(\displaystyle{ C}\) jest pewną stałą w zależności od tego, jaką stałą przyjmujemy przy definicji transformaty Fouriera. Z tego wynika również prawdziwiość wariacji:
\(\displaystyle{ \left(\int_\RR (x-x_0)^2|f(x)|^2dx\right)\left(\int_\RR (\xi-\xi_0)^2|\widehat{f}(\xi)|^2d\xi\right)\geq \frac{C}{4\pi}}\)
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Związek transformaty Fouriera z zasadą nieoznaczoności
Nie. Tu nie ma równości ani nierówności \(\displaystyle{ \leq}\) tylko \(\displaystyle{ \geq}\). Iloczyn obu wartości ma być większy od stałej. Tyle. Obie wartości mogą być bardzo duże, ale nie mogą być jednocześnie małe.
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
Związek transformaty Fouriera z zasadą nieoznaczoności
Warto nadmienić, że zachodzi także wersja zasady nieoznaczoności dla skończonych grup abelowych.
Niech \(\displaystyle{ G}\) będzie skończoną grupą abelową. Transformatą Fouriera funkcji \(\displaystyle{ f\colon G\to \mathbb{C}}\) nazywamy funkcję \(\displaystyle{ \hat{f}\colon \hat{G}\to \mathbb{C}}\) daną wzorem
\(\displaystyle{ \hat{f}(\alpha) = \sum_{g\in G}f(g)\alpha(-g)\;\;\;(\alpha\in \hat{G}),}\)
gdzie \(\displaystyle{ \hat{G}}\) oznacza grupę dualną do \(\displaystyle{ G}\) (czyli wszystkie homomorfizmy \(\displaystyle{ \alpha\colon G\to \mathbb{C}^\cdot}\)).
Zachodzi następująca wersja zasady nieoznacznoności:
\(\displaystyle{ |G|\leqslant |\mbox{supp}\,f|\cdot |\mbox{supp}\,\hat{f}|.}\)
T. Matolcsi and J. Szücs, Intersections des mesures spectrales conjugees, C. R. Acad. Sci. Paris 277 (1973), 841-843.
Niech \(\displaystyle{ G}\) będzie skończoną grupą abelową. Transformatą Fouriera funkcji \(\displaystyle{ f\colon G\to \mathbb{C}}\) nazywamy funkcję \(\displaystyle{ \hat{f}\colon \hat{G}\to \mathbb{C}}\) daną wzorem
\(\displaystyle{ \hat{f}(\alpha) = \sum_{g\in G}f(g)\alpha(-g)\;\;\;(\alpha\in \hat{G}),}\)
gdzie \(\displaystyle{ \hat{G}}\) oznacza grupę dualną do \(\displaystyle{ G}\) (czyli wszystkie homomorfizmy \(\displaystyle{ \alpha\colon G\to \mathbb{C}^\cdot}\)).
Zachodzi następująca wersja zasady nieoznacznoności:
\(\displaystyle{ |G|\leqslant |\mbox{supp}\,f|\cdot |\mbox{supp}\,\hat{f}|.}\)
T. Matolcsi and J. Szücs, Intersections des mesures spectrales conjugees, C. R. Acad. Sci. Paris 277 (1973), 841-843.