[Analiza] Wykazanie nierównośći z funkcja wykładniczą

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 407
Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: komp
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 2 razy

[Analiza] Wykazanie nierównośći z funkcja wykładniczą

Post autor: rochaj »

Niech \(\displaystyle{ f(x)=\frac{e^{\frac{1}{x}}-1}{e^{\frac{1}{x+1}}-1}}\). Pokaż ze dla każdego \(\displaystyle{ x\in (0,\infty)}\) mamy

\(\displaystyle{ \[f(x)>\sqrt{\frac{x+1}{x}}\]}\) oraz \(\displaystyle{ \[f(x)<\sqrt{\frac{x+1}{x-1}}\]}\).
ODPOWIEDZ