Rozloz na czynnki pierwsze
-
trOnk12
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZIelona Góra
Rozloz na czynnki pierwsze
Chyba nie potrafie z niego korzystac , w przypadku zadaniach typuc \(\displaystyle{ x^2 + 6x}\) nie bylo by probelmu , mozesz mnie jakos naprowadzic ?
-
trOnk12
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZIelona Góra
Rozloz na czynnki pierwsze
\(\displaystyle{ (a-b)^2 = a^2 - 2ab + b^2}\)
W przypadku powyzszego zadania nie korzystam w zworu tylko robie to na logike wiadomo ze \(\displaystyle{ x^2 + 9x}\) to \(\displaystyle{ (x + 3x)(x - 3x)}\)
W przypadku powyzszego zadania nie korzystam w zworu tylko robie to na logike wiadomo ze \(\displaystyle{ x^2 + 9x}\) to \(\displaystyle{ (x + 3x)(x - 3x)}\)
Ostatnio zmieniony 11 cze 2013, o 22:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
trOnk12
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZIelona Góra
Rozloz na czynnki pierwsze
Odnalazlem swoja bledna mysl ale nadal nie potrafie rozwiazac powyzszego zadania , prosze o pomoc .
\(\displaystyle{ x^2 + 6x + 9}\)
\(\displaystyle{ x^2 + 6x + 9}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
-
Patryk Iwanek
- Użytkownik

- Posty: 5
- Rejestracja: 14 cze 2013, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Rozloz na czynnki pierwsze
Masz wzór skróconego mnożenia \(\displaystyle{ {(x+y)}^2 = {x}^2 + 2xy + {y}^2}\) gdzie \(\displaystyle{ x,y}\) mogę być czymkolwiek. Wzór możesz "zwijać" lub "rozwijać" tak jak sobie chcesz i jak Ci się podoba. Dla przykładu, załóżmy że \(\displaystyle{ x = PIES}\), a \(\displaystyle{ y=OWCA}\). Wyrażenie \(\displaystyle{ {(PIES + OWCA)}^2}\) możemy zapisać w postaci \(\displaystyle{ {PIES}^2 + 2 \cdot PIES \cdot OWCA + {OWCA}^2}\) i na odwrót. Dokładnie tak samo jest w przypadku gdy za \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) wstawisz liczby.
Mając wyrażenie \(\displaystyle{ {x}^2 + 6x + 9}\) porównaj proszę ze wzorem, który napisałem na samym początku czym jest \(\displaystyle{ x}\) i czym jest \(\displaystyle{ y}\). Jeśli masz z tym problem, napisz sobie w jednej linijce wzór podstawowy, a pod spodem zadanie.
W tym przypadku \(\displaystyle{ x=x, y=3}\). Więc zwijając to \(\displaystyle{ {x}^2+6x+9 = {(x+3)}^2}\) i na czynniki pierwsze \(\displaystyle{ {x}^2+6x+9 = (x+3) \cdot (x+3)}\)
Mógłbyś również to zwinąć korzystając z własności trójmianu kwadratowego, policzyć deltę, pierwiastek, zauważyłbyś że jest to pierwiastek podwójny i tak dalej i tak dalej. Pytanie po co, skoro jest wzór skróconego mnożenia?
Mając wyrażenie \(\displaystyle{ {x}^2 + 6x + 9}\) porównaj proszę ze wzorem, który napisałem na samym początku czym jest \(\displaystyle{ x}\) i czym jest \(\displaystyle{ y}\). Jeśli masz z tym problem, napisz sobie w jednej linijce wzór podstawowy, a pod spodem zadanie.
W tym przypadku \(\displaystyle{ x=x, y=3}\). Więc zwijając to \(\displaystyle{ {x}^2+6x+9 = {(x+3)}^2}\) i na czynniki pierwsze \(\displaystyle{ {x}^2+6x+9 = (x+3) \cdot (x+3)}\)
Mógłbyś również to zwinąć korzystając z własności trójmianu kwadratowego, policzyć deltę, pierwiastek, zauważyłbyś że jest to pierwiastek podwójny i tak dalej i tak dalej. Pytanie po co, skoro jest wzór skróconego mnożenia?
Ostatnio zmieniony 14 cze 2013, o 18:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.
