środek ciężkości trójkąta

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
platynamen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 01:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdgalk
Podziękował: 11 razy

środek ciężkości trójkąta

Post autor: platynamen »

Punkt S należy do wnętrza trójkąta ABC i \(\displaystyle{ P_{ABS}=P_{BCS}=P_{CAS}}\). Wykazać, że punkt S jest środkiem ciężkości trójkąta ABC.
szw1710

środek ciężkości trójkąta

Post autor: szw1710 »

Środek ciężkości trójkąta jest średnią arytmetyczną wierzchołków. Pola trójkątów podziału są równe, można by z tego skorzystać. Gdyby np. rozważyć odcinek \(\displaystyle{ AB}\) oraz założyć, że \(\displaystyle{ AS=SB}\), to \(\displaystyle{ S}\) jest dokładnie środkiem odcinka \(\displaystyle{ AB}\), a więc jego środkiem ciężkości.
ODPOWIEDZ