Nierówność wykładnicza

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Repin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 4 paź 2011, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 6 razy

Nierówność wykładnicza

Post autor: Repin »

Witam, rozwiązuję tę nierówność różnymi sposobami i wraz nie mogę dojść jak to rozwiązać, mógłbym prosić kogoś o przedstawienie mi jak to rozwiązać?

\(\displaystyle{ 3 ^{x-1} + 3 ^{1-x} \le \frac{4}{ \sqrt{3} }}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Nierówność wykładnicza

Post autor: piasek101 »

Pokaż jak robiłeś; proponuję podstawienie zamiast \(\displaystyle{ 3^x}\)
Repin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 4 paź 2011, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 6 razy

Nierówność wykładnicza

Post autor: Repin »

Właśnie jak podstawić? co z jedynkami? ja dzieliłem przez \(\displaystyle{ 3 ^{x-1}}\)
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

Nierówność wykładnicza

Post autor: Vether »

\(\displaystyle{ 3^{x-1}= \frac{3^x}{3}}\)

\(\displaystyle{ 3^{1-x}= \frac{3}{3^x}}\)
Mala-Mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 11 mar 2011, o 22:52
Płeć: Kobieta
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Nierówność wykładnicza

Post autor: Mala-Mi »

Podstaw \(\displaystyle{ t}\) za \(\displaystyle{ 3 ^{x-1}}\). Przy czym zamień wcześniej \(\displaystyle{ 3 ^{1-x}}\) na \(\displaystyle{ 3 ^{-(x-1)}.}\)
ODPOWIEDZ