Obszar zbieżności szeregu potęgowego
-
monn933
- Użytkownik

- Posty: 75
- Rejestracja: 14 paź 2012, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
Obszar zbieżności szeregu potęgowego
Nie przerabiałam tego typu zadań, więc prosiłabym o sprawdzenie + podpowiedzi:
a) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{\ln n}{n ^{3} } x ^{n}}\)
Obszar zbieżności \(\displaystyle{ \left( - \infty ;+ \infty \right)}\)
b) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{\left( 2n\right)! }{n\left( 3n\right)! }x ^{n}}\)
Obszar zbieżności : \(\displaystyle{ \left( - \frac{3}{2}; \frac{3}{2} \right)}\)
c)\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \left( \sqrt{n ^{2} +1 }-n \right) x ^{n}}\)
d) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{\left( x-3\right) ^{n} }{ \sqrt{n}4 ^{n} }}\)
Obszar zbieżności: \(\displaystyle{ \left( \frac{11}{4}; \frac{13}{4} \right)}\)
e)\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{\left( 3x-1\right) ^{n} }{3 ^{n} }}\)
Obszar zbieżności: \(\displaystyle{ \left( 0; \frac{2}{3} \right)}\)
f)\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{2 ^{n}x ^{n} }{n!}}\)
Obszar zbieżności \(\displaystyle{ \left( - \infty ;+ \infty \right)}\)
g) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } 3 ^{n} ^{2}x ^{n} ^{2}}\)
h)\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{\left( x+1\right) ^{n} }{ \sqrt{n} \right) \ln \left( \frac{2n-1}{2n+1} \right) }}\)
Przykładów c,g,h nawet nie wiem jak zacząć.
a) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{\ln n}{n ^{3} } x ^{n}}\)
Obszar zbieżności \(\displaystyle{ \left( - \infty ;+ \infty \right)}\)
b) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{\left( 2n\right)! }{n\left( 3n\right)! }x ^{n}}\)
Obszar zbieżności : \(\displaystyle{ \left( - \frac{3}{2}; \frac{3}{2} \right)}\)
c)\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \left( \sqrt{n ^{2} +1 }-n \right) x ^{n}}\)
d) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{\left( x-3\right) ^{n} }{ \sqrt{n}4 ^{n} }}\)
Obszar zbieżności: \(\displaystyle{ \left( \frac{11}{4}; \frac{13}{4} \right)}\)
e)\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{\left( 3x-1\right) ^{n} }{3 ^{n} }}\)
Obszar zbieżności: \(\displaystyle{ \left( 0; \frac{2}{3} \right)}\)
f)\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{2 ^{n}x ^{n} }{n!}}\)
Obszar zbieżności \(\displaystyle{ \left( - \infty ;+ \infty \right)}\)
g) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } 3 ^{n} ^{2}x ^{n} ^{2}}\)
h)\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{\left( x+1\right) ^{n} }{ \sqrt{n} \right) \ln \left( \frac{2n-1}{2n+1} \right) }}\)
Przykładów c,g,h nawet nie wiem jak zacząć.
Ostatnio zmieniony 1 cze 2013, o 23:35 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
monn933
- Użytkownik

- Posty: 75
- Rejestracja: 14 paź 2012, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
Obszar zbieżności szeregu potęgowego
\(\displaystyle{ x _{0}=0}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{1}{ \sqrt[n]{\left| \frac{\ln n}{n ^{3} } \right| } }= \infty}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{1}{ \sqrt[n]{\left| \frac{\ln n}{n ^{3} } \right| } }= \infty}\)
Ostatnio zmieniony 1 cze 2013, o 23:57 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
monn933
- Użytkownik

- Posty: 75
- Rejestracja: 14 paź 2012, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
Obszar zbieżności szeregu potęgowego
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }\left| \frac{\ln \left( n+1\right) }{\ln n} \cdot \frac{n ^{3} }{\left( n+1\right) ^{3} } \right|}\)
Ostatnio zmieniony 2 cze 2013, o 05:53 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.

