(3 zadania) Postać iloczynowa. Rozwiąż układ równań

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
sagi6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 gru 2004, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

(3 zadania) Postać iloczynowa. Rozwiąż układ równań

Post autor: sagi6 »

1.

Wykaż, że jeśli równanie x3+ax+b=0 ma pierwiastek podwójny to 4a3+27b2=0

2.

Wykaż, że wielomian (x+1)(x+2)(x+2)+17 nie można przedstawić w postaci iloczynu wielomianów niższych stopni o współczynnikach całkowitych.

3.

Rozwiąż układ równań:

{2x2+xy-y2=0
{2x2-3xy-2y2=0


POWODZENIA

Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

(3 zadania) Postać iloczynowa. Rozwiąż układ równań

Post autor: olazola »

1) Zapoznaj sie z oznaczeniami na tym forum i popraw je.
2) Zmien temat
POWODZENIA!
Awatar użytkownika
dem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 17 razy

(3 zadania) Postać iloczynowa. Rozwiąż układ równań

Post autor: dem »

napisz to normalnie bo trudno cos rozczytac
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1276
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

(3 zadania) Postać iloczynowa. Rozwiąż układ równań

Post autor: liu »

3) Podstaw y=kx.
_el_doopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 22 sie 2004, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 16 razy

(3 zadania) Postać iloczynowa. Rozwiąż układ równań

Post autor: _el_doopa »

ad1. niech t bedzie pierwiastkiem podwojnym, pierwiastek jest podwojny jesli jest pierwiastkiem pochodnej.




mamy:


c.n.u.

[ Dodano: Nie Sty 09, 2005 5:20 pm ]
ad2.wielomian 3 stopnia mozna przedstawic w zadanej postaci tylko jako iloczyn wielomianow stopnia 1 i 2. wystarczy zatem pokazac ze nie ma pierwiastka wymiernego


0,W(3)>0,W(7)>0,W(21)>0,W(-1)>0,W(-3)>0,W(-7)

z twierdzenia o pierwiastku wymiernym mamy ze wielomian nie ma pierwiastkow wymiernych
sagi6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 gru 2004, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

(3 zadania) Postać iloczynowa. Rozwiąż układ równań

Post autor: sagi6 »

Dzieki wielkie za to co juz zrobiliscie

Tylko jeszcze jedno: Jest jakiś sposób rozwiązania zadania 1 bez używania pochodnej??

Jeszcze raz dzieki

[ Dodano: Pon Sty 10, 2005 9:09 pm ]
Dalej nie wiem jak trzecie zrobić

HELP
ODPOWIEDZ