szereg z log

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
szumek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 23 mar 2010, o 00:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 10 razy

szereg z log

Post autor: szumek1991 »

Witam próbuję sprawdzić zbieżność takiego szeregU :
\(\displaystyle{ (-1)n( \frac{3}{4}) ^{n-1}}\)
wziąłem wart, bezwzględną i teraz próbuje z kryterium porównawczego tylko nie wiem do czego porównać.
miodzio1988

szereg z log

Post autor: miodzio1988 »

kryterium Cauchyego
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

szereg z log

Post autor: yorgin »

Szereg jest zbieżny. Można nawet policzyć jego sumę w sposób jawny. Jest to suma szeregów geometrycznych o ilorazach \(\displaystyle{ 3/4}\) i różnych wyrazach początkowych.
szumek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 23 mar 2010, o 00:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 10 razy

szereg z log

Post autor: szumek1991 »

a taki szereg :
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2n-3} }{3n+5}}\)
miodzio1988

szereg z log

Post autor: miodzio1988 »

porównawcze
szumek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 23 mar 2010, o 00:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 10 razy

szereg z log

Post autor: szumek1991 »

tak tylko do czego to porównać kombinuje tak by wykazać rozbieżność,
mogę użyć szeregu: \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2n-3} }{3n+5} \ge \frac{ \sqrt{2n} }{3n}}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

szereg z log

Post autor: yorgin »

szumek1991 pisze:a taki szereg :
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2n-3} }{3n+5}}\)
Pokaż, że jest on asymptotycznie równy

\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{3\sqrt{n}}}\)

Z kryterium asymptotycznego wyjdzie rozbieżność.
ODPOWIEDZ