Witam mam problem z rozwiązaniem szeregu :
\(\displaystyle{ (-1) ^{n} \frac{\ln n}{n}}\)
najpierw zrobiłem z tego wartość bezwzgledna
ale nie wiem do jakiego innego szeregu mogę przyrównać.
dodam ze z twierdzenia leibnitza wyszło mi ze szereg jest rozbieżny.
problem z rozwiązaniem szeregu
-
szumek1991
- Użytkownik

- Posty: 92
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 00:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 10 razy
problem z rozwiązaniem szeregu
Ostatnio zmieniony 18 maja 2013, o 19:03 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
kamil13151
- Użytkownik

- Posty: 5009
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
szumek1991
- Użytkownik

- Posty: 92
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 00:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 10 razy
problem z rozwiązaniem szeregu
poznałem tylko rozwiązywanie szeregów nieujemnych przez tw. leibnitza i tw o bezwzględnie zbieżnym, więc raczej te tw. mnie obowiązują a o kryterium zagęszczania słyszę pierwszy raz w życiu-- 18 maja 2013, o 19:30 --dobra juz sobie sam poradziłem
-
kamil13151
- Użytkownik

- Posty: 5009
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
problem z rozwiązaniem szeregu
Dowód wspomnianego kryterium opiera się na kryterium porównawczym. Na forum już kiedyś o tym wspominałem, również znajdziesz dowód tegoż twierdzenia. Poszukaj.