Witam, mam do rozwiązania zadanie:
1. W celu wyznaczenia prędkośći samolotu względem powietrza w temp. 0 st. celcjusza na skrzydle przymocowano rurkę Pitota. Rurka zawiera alkohol i pokazuje różnicę poziomów wynoszącą 36cm. jaka jest prędkość samolotu wzgledem powietrza, jeżeli gęstość alkoholu wynosi 0,81 kg/ \(\displaystyle{ m^{3}}\)
Jest wzór, ale on uwzględnia różnice ciśnień, a tu mam podaną różnicę wysokości, pytanie brzmi, jak przejśćz wysokości na ciśnienie albo jak przekształcić wzór
Rurka pitota
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 15 maja 2013, o 16:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Rurka pitota
Po co od razu szukać gotowego wzoru jak można go sobie wyprowadzić.
Policzmy najpierw różnicę ciśnień w końcach obu rurek.
Otrzymujemy \(\displaystyle{ p_A-p_B=\rho g h}\), gdzie pominęliśmy ciężar powietrza.
Z równania Bernoulliego otrzymujemy \(\displaystyle{ p_A=p_B+ \frac{1}{2} \rho_1}v^2}\), gdzie \(\displaystyle{ \rho_1}\) jest gęstością przepływającego płynu - u nas jest to powietrze.
Z tych dwóch równań wyznaczamy szukaną prędkość.
Policzmy najpierw różnicę ciśnień w końcach obu rurek.
Otrzymujemy \(\displaystyle{ p_A-p_B=\rho g h}\), gdzie pominęliśmy ciężar powietrza.
Z równania Bernoulliego otrzymujemy \(\displaystyle{ p_A=p_B+ \frac{1}{2} \rho_1}v^2}\), gdzie \(\displaystyle{ \rho_1}\) jest gęstością przepływającego płynu - u nas jest to powietrze.
Z tych dwóch równań wyznaczamy szukaną prędkość.
- Załączniki
-
- tube.png (2.68 KiB) Przejrzano 1556 razy