Witam, poszukuję pomocy przy rozwiązaniu kilku zadań ze statyki.
Zadania:
... ka101.jpg/
W pierwszym zadaniu wyznaczyłem równania reakcji i momentów, lecz nie jestem pewien czy jest to dobrze - no i w tym tkwi problem ponieważ dalej nie wiem jak się do tego zabrać.
Równania reakcji do 1 zadania:
\(\displaystyle{ \sum F _{x} =0 \implies R _{AX} -P=0}\)
\(\displaystyle{ \sum F_{y}=0 \implies R_{AY} + R_{b} -q \times a=0}\)
\(\displaystyle{ \sum M_{A}=0 \implies R_{BY} \times 2a - M \times 2a=0}\)
Będę naprawdę wdzięczny choćby o małą wskazówkę gdzie zrobiłem błąd lub też co trzeba zrobić aby rozwiązać zadanie.
Statyka belki - wyznaczenie i obliczenie reakcji w podporach
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 kwie 2013, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mw-o
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Statyka belki - wyznaczenie i obliczenie reakcji w podporach
Równanie sumy momentów sił i momentu skupionego jest złe.
Proszę zauważyć, że wymiar (jednostki) drugiego składnika równania nie odpowiadają wymiarowi momentu oraz i to, że zabrakło w nim momentu siły \(\displaystyle{ P}\) względem bieguna (lewej podpory).
W.Kr.
Proszę zauważyć, że wymiar (jednostki) drugiego składnika równania nie odpowiadają wymiarowi momentu oraz i to, że zabrakło w nim momentu siły \(\displaystyle{ P}\) względem bieguna (lewej podpory).
W.Kr.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 kwie 2013, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mw-o
Statyka belki - wyznaczenie i obliczenie reakcji w podporach
Kompletnie nie rozumiem twojej odpowiedzi, wybacz ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Statyka belki - wyznaczenie i obliczenie reakcji w podporach
Kolega napisał równanie:
\(\displaystyle{ \sum M_{A}=0 \implies R_{BY} \times 2a - M \times 2a=0}\)
jego zgodność wymiarowa jest taka:
\(\displaystyle{ \Sigma M_A N \cdot m = R_B_y N \cdot 2 \cdot a m - M Nm \cdot 2a m}\)
Co wymiarowo , w jednostkach miar, daje :
\(\displaystyle{ N \cdot m = N \cdot m -N \cdot m \cdot m = Nm -Nm^2}\)
I wygląda to tak, jak kiedyś jeden z prześwietnych piszących tu Kolegów napisał, jak dodawanie jabłek do sznurka. I jak tu podpowiedzieć Koledze sposób na rozwiązywanie takich belek ?
W.Kr.
\(\displaystyle{ \sum M_{A}=0 \implies R_{BY} \times 2a - M \times 2a=0}\)
jego zgodność wymiarowa jest taka:
\(\displaystyle{ \Sigma M_A N \cdot m = R_B_y N \cdot 2 \cdot a m - M Nm \cdot 2a m}\)
Co wymiarowo , w jednostkach miar, daje :
\(\displaystyle{ N \cdot m = N \cdot m -N \cdot m \cdot m = Nm -Nm^2}\)
I wygląda to tak, jak kiedyś jeden z prześwietnych piszących tu Kolegów napisał, jak dodawanie jabłek do sznurka. I jak tu podpowiedzieć Koledze sposób na rozwiązywanie takich belek ?
W.Kr.