EGMO 2013 - zadania

Wszelkie konkursy oraz olimpiady matematyczne poza granicami Polski.
Awatar użytkownika
Msciwoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 18 lut 2012, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 36 razy

EGMO 2013 - zadania

Post autor: Msciwoj »

Basia Mroczek zdobyła złoto, Ania Hoduń srebro, Ania Olech i Ania Czerwińska brąz.

Pierwszy dzień:

Zadanie 1. Bok \(\displaystyle{ BC}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) przedłużono poza punkt \(\displaystyle{ C}\), otrzymując taki punkt \(\displaystyle{ D}\), że \(\displaystyle{ CD = BC}\). Bok \(\displaystyle{ CA}\) przedłużono poza punkt \(\displaystyle{ A}\), uzyskując taki punkt \(\displaystyle{ E}\), że \(\displaystyle{ AE = 2CA}\).
Wykazać, że jeżeli \(\displaystyle{ AD = BE}\), to trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) jest prostokątny.

Zadanie 2. Wyznaczyć wszystkie liczby całkowite \(\displaystyle{ m}\), dla których kwadrat \(\displaystyle{ m \times m}\) można rozciąć na pięć prostokątów o bokach będących liczbami \(\displaystyle{ 1,2,3,...,10}\) w pewnym porządku.

Zadanie 3. Niech \(\displaystyle{ n}\) będzie dodatnią liczbą całkowitą.

(a) Dowieść, że istnieje taki zbiór \(\displaystyle{ S}\) złożony z \(\displaystyle{ 6n}\) parami różnych dodatnich liczb całkowitych, że najmniejsza wspólna wielokrotność dowolnych dwóch elementów tego zbioru nie przekracza \(\displaystyle{ 32n^2}\).

(b)Dowieść, że każdy zbiór \(\displaystyle{ T}\) złożony z \(\displaystyle{ 6n}\) parami różnych dodatnich liczb całkowitych zawiera dwa elementy, których najmniejsza wspólna wielokrotność jest większa od \(\displaystyle{ 9n^2}\).

Drugi dzień:

Zadanie 4. Wyznaczyć wszystkie dodatnie liczby całkowite \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) o tej własności, że istnieją trzy kolejne liczby całkowite, w których wielomian
\(\displaystyle{ P(n) = \frac{n^5 +a}{b}}\)

przyjmuje całkowite wartości.

Zadanie 5. Niech \(\displaystyle{ \Omega}\) będzie okręgiem opisanym na trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\). Okrąg \(\displaystyle{ \omega}\) jest styczny do boków \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BC}\) oraz styczny wewnętrznie do okręgu \(\displaystyle{ \Omega}\) w punkcie \(\displaystyle{ P}\). Prosta równoległa do prostej \(\displaystyle{ AB}\) i przecinająca wnętrze trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) jest styczna do okręgu \(\displaystyle{ \omega}\) w punkcie \(\displaystyle{ Q}\).
Udowodnić, że \(\displaystyle{ \angle ACP = \angle QCB}\).

Zadanie 6. Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków mieszkają w swoim domku w lesie. Każdego spośród \(\displaystyle{ 16}\) kolejnych dni niektóre krasnoludki pracowały w kopalni diamentów, a pozostałe zbierały jagody w lesie. Żaden krasnoludek nie wykonywał obu tych prac jednego dnia. W każde dwa różne (niekoniecznie kolejne) dni co najmniej trzy krasnoludki wykonywały oba rodzaje prac. Ponadto pierwszego dnia każdy z siedmiu krasnoludków pracował w kopalni diamentów.
Udowodnić, że pewnego spośród tych \(\displaystyle{ 16}\) dni każdy z siedmiu krasnoludków zbierał jagody.

Szkice moich rozwiązań tych zadań, nad którymi mi się chciało myśleć:

ad 1.
Ukryta treść:    
ad 4.
Ukryta treść:    
ElEski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 12 razy

EGMO 2013 - zadania

Post autor: ElEski »

Bardzo szkicowe szkice moich rozwiązań:

1.
Ukryta treść:    
2.
Ukryta treść:    
4.
Ukryta treść:    
5.
Ukryta treść:    
6.
Ukryta treść:    
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 78 razy

EGMO 2013 - zadania

Post autor: kaszubki »

ElEski pisze: 6.
Ukryta treść:    
Nie.
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

EGMO 2013 - zadania

Post autor: timon92 »

ElEski pisze:5.
Ukryta treść:    
na pewno środkiem okręgu dopisanego? jak liczysz kąty w rozwiązaniu bez inwersji?
Msciwoj pisze:ad 1.
Ukryta treść:    
lol
Awatar użytkownika
Msciwoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 18 lut 2012, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 36 razy

EGMO 2013 - zadania

Post autor: Msciwoj »

timon92, nie miałem czasu się tym zająć, to wychodzi łącznie w 4 linijki.
ElEski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 12 razy

EGMO 2013 - zadania

Post autor: ElEski »

timon92,
Literówka, punkt styczności

kaszubki,
Zobaczymy xD
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 342
Rejestracja: 31 maja 2008, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 28 razy

EGMO 2013 - zadania

Post autor: Panda »

3a:    
-- 16 kwietnia 2013, 01:05 --
3b malutki szkic:    
Awatar użytkownika
Msciwoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 18 lut 2012, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 36 razy

EGMO 2013 - zadania

Post autor: Msciwoj »

U nas na geometrii w szkole udało się znaleźć 6 istotnie różnych rozwiązań pierwszego, co oznacza, że spełnia ona jeden z warunków dostatecznych do uznania go za zadanie łatwe.

5.
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

EGMO 2013 - zadania

Post autor: Swistak »

Msciwoj - jest to pewne kryterium uznania zadania za łatwe, ale nie zawsze jest ono dobre - najlepszym przykładem jest tutaj funkcja parkingowa .
ODPOWIEDZ