Całki nie właściwe

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
rashido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 wrz 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

Całki nie właściwe

Post autor: rashido »

Witam po dłuższej przerwie przyszło mi liczyć tego typu całki
\(\displaystyle{ \int_{3}^{2} \frac{dx}{x(x-3)}}\)

no i przychodzi nam liczyć całkę niewłaściwą
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dx}{x(x-3)}}\)
moje pytanie jest jaką metodą nic mi nie świta ani jak podstawić ani nic : (
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4293
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Całki nie właściwe

Post autor: Althorion »

Rozkład na ułamki proste.
rashido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 wrz 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

Całki nie właściwe

Post autor: rashido »

czy nie wyjdzie coś takiego :
\(\displaystyle{ \frac{0}{x}+ \frac{1}{x-3}}\)
?
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4293
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Całki nie właściwe

Post autor: Althorion »

Nie. Pomyśl, gdyby tak było, to \(\displaystyle{ \frac{1}{x-3} \equiv \frac{1}{x(x-3)}}\).
ODPOWIEDZ