Mam problem z następującym zadaniem
W windzie zawieszono wahadełko którego okres drgań wynosi T=0,3s. Z jaka częstotliwością będzie ono wahać gdy winda będzie poruszała się z przyspieszeniem a =ng (n=0,91) skierowanym do dołu?
Narysowałem sobie wszysktie siły tylko mam problem jak znaleść kąt albo długość tego wahadła
Dzięki za wszelką pomoc
wahadło w windzie obliczyć częstotliwość
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
wahadło w windzie obliczyć częstotliwość
\(\displaystyle{ f _{0} = \frac{1}{T _{0} } = \frac{1}{2 \pi \cdot \sqrt{ \frac{l}{g} } } = \frac{1}{2 \pi \cdot \sqrt{ \frac{l}{g} } }}\)
\(\displaystyle{ f _{1} = \frac{1}{T _{1} } = \frac{1}{2 \pi \cdot \sqrt{ \frac{l}{g-a} } } = \frac{1}{2 \pi \cdot \sqrt{ \frac{l}{g-ng} } } = \frac{1}{2 \pi \cdot \sqrt{ \frac{l}{g} } } \cdot \frac{1}{ \frac{1}{ \sqrt{1-n} } } = \frac{1}{2 \pi \cdot \sqrt{ \frac{l}{g} } } \cdot \sqrt{1-n}}\)
\(\displaystyle{ f _{1}= f _{0} \cdot \sqrt{1-n} = \frac{1}{T _{0} } \cdot \sqrt{1-n} = \frac{\sqrt{1-n}}{T _{0}}}\)
\(\displaystyle{ T _{0}}\) oraz \(\displaystyle{ n}\) są podane
\(\displaystyle{ f _{1} = \frac{1}{T _{1} } = \frac{1}{2 \pi \cdot \sqrt{ \frac{l}{g-a} } } = \frac{1}{2 \pi \cdot \sqrt{ \frac{l}{g-ng} } } = \frac{1}{2 \pi \cdot \sqrt{ \frac{l}{g} } } \cdot \frac{1}{ \frac{1}{ \sqrt{1-n} } } = \frac{1}{2 \pi \cdot \sqrt{ \frac{l}{g} } } \cdot \sqrt{1-n}}\)
\(\displaystyle{ f _{1}= f _{0} \cdot \sqrt{1-n} = \frac{1}{T _{0} } \cdot \sqrt{1-n} = \frac{\sqrt{1-n}}{T _{0}}}\)
\(\displaystyle{ T _{0}}\) oraz \(\displaystyle{ n}\) są podane