Co można powiedzieć o liczbach \(\displaystyle{ a,b,k}\)?
\(\displaystyle{ \begin{cases} a ^{k} = a ^{p} +a ^{q} \\ k= p \cdot q \\ a \neq 1\end{cases}}\)
Co można powiedzieć o liczbach a,b,k?
-
Zahion
- Moderator

- Posty: 2090
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Co można powiedzieć o liczbach a,b,k?
Możemy od razu zapisać, że
\(\displaystyle{ a ^{pq} = a ^{p} + a ^{q}}\) i \(\displaystyle{ a \neq 1}\) z tego otrzymamy
\(\displaystyle{ a ^{p}(a ^{q} - 1) = a^{q} \vee a^{q}(a^{p} - 1) = a^{p}}\) Jeśli dobrze zauważyłem, teraz można coś wywnioskować.
\(\displaystyle{ a ^{pq} = a ^{p} + a ^{q}}\) i \(\displaystyle{ a \neq 1}\) z tego otrzymamy
\(\displaystyle{ a ^{p}(a ^{q} - 1) = a^{q} \vee a^{q}(a^{p} - 1) = a^{p}}\) Jeśli dobrze zauważyłem, teraz można coś wywnioskować.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
Co można powiedzieć o liczbach a,b,k?
Co tak naprawdę mamy zrobić? Nie wiem, co oznacza polecenie "co można powiedzieć o liczbach?".
Ponewor, co nam to daje? Jak \(\displaystyle{ a,b,p,q}\) są całkowite to fajnie, a jeśli nie to chyba nic
Ponewor, co nam to daje? Jak \(\displaystyle{ a,b,p,q}\) są całkowite to fajnie, a jeśli nie to chyba nic
- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Co można powiedzieć o liczbach a,b,k?
@Marcinek665: Raczej niewiele. Aczkolwiek pisząc to liczyłem nieco na to, że izaizaiza zapomniała wspomnieć o całkowitości niektórych z tych liczb.
Może chodzi o jakieś oszacowanie tych liczb?
Może chodzi o jakieś oszacowanie tych liczb?
