1. W trojkacie KLM z punktu P nalezacego do podstawy KL poprowadzono prostopadla do podstawy, przecinajaca bok ML w punkcie R i przedluzenie boku KM w punkcie T. Uzasadnij, ze trojkat TRM jest rownoramienny.
2. Obwod trojkata wynosi 18 cm. Jaka jest dlugosc kazdego z bokow tego trojkata, jezeli ich dlugosci sa liczbami naturalnymi i suma dwoch bokow jest o 6 cm wieksza od trzeciego boku.
Prosze o pomoc.
2 zadania o trojkatach.
2 zadania o trojkatach.
zad2
a+b+c=18
a+b-c=6
i tyle mozesz wyliczyc bo z tresci nie wynika czy te sumy sa dla wszystkich par
jesi tak to 6,6,6
jesli nie to masz ich troszke wiecej
[ Dodano: 9 Kwiecień 2007, 22:42 ]
zad1
nie jest roównoramienny
a+b+c=18
a+b-c=6
i tyle mozesz wyliczyc bo z tresci nie wynika czy te sumy sa dla wszystkich par
jesi tak to 6,6,6
jesli nie to masz ich troszke wiecej
[ Dodano: 9 Kwiecień 2007, 22:42 ]
zad1
nie jest roównoramienny
-
jordan1034
- Użytkownik

- Posty: 57
- Rejestracja: 8 gru 2006, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraśnik
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 5 razy
2 zadania o trojkatach.
To jest bardzo proste, narysuj sobie duży rysunek, przedłuż bok ML tak jak to zrobiłeś z bokiem KM, przez punk T poprowadź prostą prostopadłą
i przez punkt M również prostą prostopadłą do podstawy,
i przez punkt M również prostą prostopadłą do podstawy,

