[Teoria liczb] Znalezienie liczb pierwszych
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- rochaj
- Użytkownik

- Posty: 407
- Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: komp
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 2 razy
[Teoria liczb] Znalezienie liczb pierwszych
Znaleźć wszystkie liczby pierwsze \(\displaystyle{ p}\) takie że \(\displaystyle{ \frac{p+1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{p^2+1}{2}}\) są liczbami pierwszymi.
-
marcin7Cd
- Użytkownik

- Posty: 139
- Rejestracja: 31 gru 2013, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
- Pomógł: 61 razy
[Teoria liczb] Znalezienie liczb pierwszych
Chyba będzie ich nieskończenie wiele, bo dla \(\displaystyle{ p<20000}\) rozwiązaniami są:
\(\displaystyle{ p=3}\)
\(\displaystyle{ p=5}\)
\(\displaystyle{ p=61}\)
\(\displaystyle{ p=121}\)
\(\displaystyle{ p=661}\)
\(\displaystyle{ p=2341}\)
\(\displaystyle{ p=4561}\)
\(\displaystyle{ p=6361}\)
\(\displaystyle{ p=9241}\)
\(\displaystyle{ p=9721}\)
\(\displaystyle{ p=12301}\)
\(\displaystyle{ p=12421}\)
\(\displaystyle{ p=13921}\)
\(\displaystyle{ p=15901}\)
\(\displaystyle{ p=17041}\)
\(\displaystyle{ p=18301}\)
w sumie 16 rozwiązań jedyna zależność je wiążąca to \(\displaystyle{ p \equiv 1 \pmod{60}}\) dla \(\displaystyle{ p>5}\)
\(\displaystyle{ p=3}\)
\(\displaystyle{ p=5}\)
\(\displaystyle{ p=61}\)
\(\displaystyle{ p=121}\)
\(\displaystyle{ p=661}\)
\(\displaystyle{ p=2341}\)
\(\displaystyle{ p=4561}\)
\(\displaystyle{ p=6361}\)
\(\displaystyle{ p=9241}\)
\(\displaystyle{ p=9721}\)
\(\displaystyle{ p=12301}\)
\(\displaystyle{ p=12421}\)
\(\displaystyle{ p=13921}\)
\(\displaystyle{ p=15901}\)
\(\displaystyle{ p=17041}\)
\(\displaystyle{ p=18301}\)
w sumie 16 rozwiązań jedyna zależność je wiążąca to \(\displaystyle{ p \equiv 1 \pmod{60}}\) dla \(\displaystyle{ p>5}\)