[Latex] podpisy nad tabelą.

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
adeptofvoltron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 4 paź 2006, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 5 razy

[Latex] podpisy nad tabelą.

Post autor: adeptofvoltron »

A więc nie wiem czemu mam cały czas podpisy pod tabelą, zamiast nad nią.

oto moja preambuła:

Kod: Zaznacz cały

documentclass[11pt,twoside, a4paper]{article} 
usepackage[polish]{babel}
usepackage[cp1250]{inputenc}
usepackage[T1]{fontenc}
usepackage{polski}
%usepackage{inzynierka1}
usepackage[tableposition=top]{caption}
captionsetup[table]{list=no} 
usepackage{lastpage}
usepackage[a4paper, left=2.5cm, right=2.5cm, top=3.5cm, bottom=3.5cm, headsep=1.2cm]{geometry}
usepackage{graphicx}
usepackage{subcaption}
usepackage{enumerate}

usepackage{floatrow}

ewenvironment{flool}{floatsetup{capposition=top}}{floatsetup{capposition=bottom}}

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

%komendy

ewcommand{grafika}[3]{
egin{figure}[h] 
centering 
includegraphics[width=#3cm]{#1} 
caption*{#2}
end{figure}
}

%komendy

ewcommand{grafikaLL}[3]{
egin{flool}
egin{figure}[h] 
centering 
includegraphics[width=#3cm]{#1} 
caption*{#2}
end{figure}
end{flool}
}


%uzycie grafika{nazwa_pliku}{podpis}{szerokosc}


ewcommand{
owybiblio}[3]{item #1, #2, #3 
ewline}

ewenvironment{bibliografia}{section{Bibliografia}
egin{flushleft} egin{enumerate}}
{end{enumerate} end{flushleft} }

%uzycie egin{bibliografia} 
owybiblio{skad}{gdzie}{jak} 
owybiblio{skad2}{gdzie2}{jak2}  ......
% end{bibliografia}

usepackage{fancyhdr}
pagestyle{fancy}
fancyhf{}
% numery stron w paginie dolnej: lewa do lewego (marginesu), prawa do prawego
fancyfoot[LE,RO]{	hepage  z pageref{LastPage}}
% prawa pagina: zawartość 
ightmark do prawego, zewnętrznego (marginesu) 
fancyhead[RO]{smallsffamily 
ouppercase{
ightmark}}
%fancyhead[RO]{smallsffamily 
ouppercase{leftmark}}
% lewa pagina: zawartość leftmark do lewego, zewnętrznego (marginesu) 
fancyhead[LE]{smallsffamily 
ouppercase{leftmark}}
%fancyhead[RO]{smallsffamily 
ouppercase{
ightmark}}

enewcommand{headrulewidth}{0.4pt}

enewcommand{footrulewidth}{0.4pt}

%Marginesy
setlength{oddsidemargin}{5mm}
setlength{evensidemargin}{5mm}
linespread{1.3}  %interlinia
setlength{voffset}{0cm}
setlength{hoffset}{-1cm}
Tabelę tworzę środowiskiem tabular w ten sposób:

Kod: Zaznacz cały

egin{table} centering
caption*{Tab. 1.1. Charakterystyka klas inteligencji budynków [1]}

egin{tabular}{|p{1cm} |p{3cm}| p{10.7cm} |}  hline
Klasa & Nazwa Klasy & Opis \ hline
%%kolejne wiersze tabeli....
end{tabular}
end{table}

Ktoś wie czego nie dopatrzyłem??
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1040
Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok|Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 160 razy

[Latex] podpisy nad tabelą.

Post autor: steal »

Kod: Zaznacz cały

usepackage{floatrow}

ewenvironment{flool}{floatsetup{capposition=top}}{floatsetup{capposition=bottom}}
Gdy usunę powyższe dwie linijki podpis pojawia się na górze tabeli. Pokombinuj więc z tym.
adeptofvoltron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 4 paź 2006, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 5 razy

[Latex] podpisy nad tabelą.

Post autor: adeptofvoltron »

no niestety te 2 linijki potrzebne były mi gdzie indziej wtedy. Ale dzieki...utworzyłem wtedy poprostu oddzielne środowisko.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

[Latex] podpisy nad tabelą.

Post autor: yorgin »

Rzuć okiem , jeżeli potrzebujesz jeszcze pomocy. Ewentualnie wpisz w google latex table caption top (albo above).
ODPOWIEDZ