Twierdzenie o operatorach
-
Miroslav
- Użytkownik

- Posty: 208
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RZ
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 2 razy
Twierdzenie o operatorach
Mamy takie twierdzonko:
Założenia: \(\displaystyle{ T,S:X \to X}\), \(\displaystyle{ T\circ S=S\circ T = id}\), o zbiorze \(\displaystyle{ X}\) niczego nie zakładamy.
Teza: \(\displaystyle{ T}\) i \(\displaystyle{ S}\) są bijekcjami \(\displaystyle{ X}\) na \(\displaystyle{ X}\), a ponadto \(\displaystyle{ T^{-1}=S}\) i \(\displaystyle{ S^{-1}=T}\)
Podać przykład zbioru \(\displaystyle{ X}\) i dwóch odwzorowań \(\displaystyle{ T,S:X \to X}\) takich, że \(\displaystyle{ T\circ S=id}\), lecz \(\displaystyle{ T}\) i \(\displaystyle{ S}\) nie są bijekcjami.
Założenia: \(\displaystyle{ T,S:X \to X}\), \(\displaystyle{ T\circ S=S\circ T = id}\), o zbiorze \(\displaystyle{ X}\) niczego nie zakładamy.
Teza: \(\displaystyle{ T}\) i \(\displaystyle{ S}\) są bijekcjami \(\displaystyle{ X}\) na \(\displaystyle{ X}\), a ponadto \(\displaystyle{ T^{-1}=S}\) i \(\displaystyle{ S^{-1}=T}\)
Podać przykład zbioru \(\displaystyle{ X}\) i dwóch odwzorowań \(\displaystyle{ T,S:X \to X}\) takich, że \(\displaystyle{ T\circ S=id}\), lecz \(\displaystyle{ T}\) i \(\displaystyle{ S}\) nie są bijekcjami.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, o 10:56 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
-
szw1710
Twierdzenie o operatorach
Obie mają nie być bijekcjami... OK. Zresztą w moim "przykładzie" obie są jako funkcje \(\displaystyle{ \RR^+\to\RR^+}\). Ale dalej nie kombinuję. Zmęczony jestem. Dobrej nocy.
-
Miroslav
- Użytkownik

- Posty: 208
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RZ
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 2 razy
Twierdzenie o operatorach
Jeśli są określone jako funkcje \(\displaystyle{ \RR^+\to\RR^+}\) to obie są bijekcjami, więc to raczej nie jest dobry przykład. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
-
royas
- Użytkownik

- Posty: 362
- Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Pomógł: 80 razy
Twierdzenie o operatorach
Coś w stylu \(\displaystyle{ X=[0,2]; T(x)=x/2; S(x)=2x\ dla\ x\le 1, 0\ wpp}\)
-
szw1710
Twierdzenie o operatorach
Tak. Mamy \(\displaystyle{ S\bigl(T(x)\bigr)=x}\). Bierze się to stąd, że \(\displaystyle{ T(x)\le 1}\). Oba odwzorowania nie są bijekcjami. Ale ciekawa jest inna rzecz: \(\displaystyle{ T}\) jest różnowartościowe, a \(\displaystyle{ S}\) jest na. Ciekawe czy mamy taką własność ogólnie, tzn. jeśli \(\displaystyle{ S\bigl(T(x)\bigr)=x}\) dla każdego \(\displaystyle{ x\in X}\), to \(\displaystyle{ T}\) jest injekcją, a \(\displaystyle{ S}\) surjekcją?
-
royas
- Użytkownik

- Posty: 362
- Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Pomógł: 80 razy
Twierdzenie o operatorach
Tak na szybko to chyba tak musi być. Gdyby \(\displaystyle{ T}\) nie było iniekcją to weźmy \(\displaystyle{ x\neq y}\) dla których \(\displaystyle{ T(x)=T(y)}\), wtedy \(\displaystyle{ S(T(x))\neq S(T(y))}\).
-
szw1710
Twierdzenie o operatorach
To jedno mamy. Teraz surjektywność \(\displaystyle{ S}\). Trywialnie. Biorąc \(\displaystyle{ y\in X}\) mamy \(\displaystyle{ y=S(x)}\) dla \(\displaystyle{ x=T(y)}\)
I przy głupocie podaliśmy fajny dowód twierdzenia o odwzorowaniach odwrotnych. Bo zamieniając rolami \(\displaystyle{ S}\) i \(\displaystyle{ T}\) otrzymujemy na odwrót: injektywność \(\displaystyle{ S}\) i surjektywność \(\displaystyle{ T}\), co daje nam bijektywność obu.
I przy głupocie podaliśmy fajny dowód twierdzenia o odwzorowaniach odwrotnych. Bo zamieniając rolami \(\displaystyle{ S}\) i \(\displaystyle{ T}\) otrzymujemy na odwrót: injektywność \(\displaystyle{ S}\) i surjektywność \(\displaystyle{ T}\), co daje nam bijektywność obu.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
-
szw1710
Twierdzenie o operatorach
Zapewne Ameryki nie odkryliśmy Jednak klasycznie kiedyś na wstępie nikt tak tego nie wykładał. Można się czegoś na stare lata nauczyć. Dlatego lubię Forum.