Funkcje trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Embry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 18 lis 2012, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ns
Podziękował: 6 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: Embry »

\(\displaystyle{ \frac{\sin 150 + \cos 150}{\tg 120} = \frac{\sin 30 - \cos 30}{- \tg 80}}\)

czy tak? jesli dobrze to co dalej robic?
Ostatnio zmieniony 20 mar 2013, o 22:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: mario54 »

Góra dobrze, mianownik źle
\(\displaystyle{ \tg120= \tg(90+30)= -\ctg 30}\)
no z tablic odczytać wartości
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: Jan Kraszewski »

Z tablic?

JK
ODPOWIEDZ