Wymyśliłem oba równania i póki co nie miałem czasu posiedzieć nad nimi(ale chwilowo są poza moimi siłami), w ogóle zastanawiam się czy da radę ugryźć je jakoś elementarnie .
1.Dla \(\displaystyle{ a,b,c \in N}\)
Znajdź wszystkie rozwiązania równania \(\displaystyle{ a^2 + b^3 = c^4}\)
2.Dla \(\displaystyle{ a,b,c,d \in N}\)
Znajdź rozwiązania równania \(\displaystyle{ a^2 + b^3 + c^4 = d^5}\)
[Równania][Teoria liczb] Znajdź wszystkie rozwązania
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
Milczek
- Użytkownik

- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
[Równania][Teoria liczb] Znajdź wszystkie rozwązania
Ostatnio zmieniony 12 mar 2013, o 19:27 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie ma nic złego w więcej niż jednym tagu.
Powód: Nie ma nic złego w więcej niż jednym tagu.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[Równania][Teoria liczb] Znajdź wszystkie rozwązania
Zadanie jest w \(\displaystyle{ 101}\) nierozwiazanych ....w ogóle zastanawiam się czy da radę ugryźć je jakoś elementarnie .
Ukryta treść:
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
-
Jakub Gurak
- Użytkownik

- Posty: 1481
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 87 razy
[Równania][Teoria liczb] Znajdź wszystkie rozwiązania
\(\displaystyle{ a^2 + b^3 + c^4 = d^5}\)
Podam też tylko niektóre rozwiązania.
Szukaną sytuacją będzie gdy:
\(\displaystyle{ a^2=b^3=c^4=3^{x}\hbox{ gdzie }x\in\mathbb{N}}\)
Zatem \(\displaystyle{ a=3 ^{ \frac{x}{2} }}\)
\(\displaystyle{ b=3 ^{ \frac{x}{3} }}\)
\(\displaystyle{ c=3^{ \frac{x}{4} }}\)
Niech \(\displaystyle{ x=12k \hbox{ gdzie } k\in\mathbb{N}}\)
Musi być \(\displaystyle{ a^2 + b^3 + c^4 = 3^{x}+3^{x}+3^{x}=3^{x}\cdot 3=3^{x+1}=d^5}\)
Zatem niech \(\displaystyle{ d=3^{ \frac{x+1}{5} }}\)
Musi być \(\displaystyle{ 5\mid \left( x+1=12k+1 \right)}\)
Zatem musi być, co łatwo sprawdzić, rozwazając reszty z dzielenia \(\displaystyle{ k}\) przez \(\displaystyle{ 5}\)
\(\displaystyle{ k=5l+2\hbox{ gdzie } l\in\mathbb{N} _{0}}\)
Zatem \(\displaystyle{ x=12k=12 \cdot \left( 5l+2\right)=60l+24}\)
zatem
\(\displaystyle{ a=3 ^{ \frac{60l+24}{2} }= 3 ^{30l+12}}\)
\(\displaystyle{ b=3 ^{ \frac{60l+24}{3} }= 3 ^{20l+8}}\)
\(\displaystyle{ c=3 ^{ \frac{60l+24}{4} }= 3 ^{15l+6}}\)
\(\displaystyle{ d=3^{ \frac{x+1}{5} }=3 ^{ \frac{60l+25}{5} }=3 ^{12l+5 } \qquad \hbox{ gdzie } l\in\mathbb{N} _{0}}\)
Sprawdźmy:
\(\displaystyle{ a^2 + b^3 + c^4 =\left( 3 ^{30l+12}\right) ^{2}+\left( 3 ^{20l+8}\right) ^{3}+\left( 3 ^{15l+6}\right) ^{4}=3^{60l+24}+3^{60l+24}+3^{60l+24}=3^{60l+25}=\left( 3^{12l+5}\right) ^{5}=d^{5}}\)
Zatem takie liczby są rozwiązaniami.
Podam też tylko niektóre rozwiązania.
Szukaną sytuacją będzie gdy:
\(\displaystyle{ a^2=b^3=c^4=3^{x}\hbox{ gdzie }x\in\mathbb{N}}\)
Zatem \(\displaystyle{ a=3 ^{ \frac{x}{2} }}\)
\(\displaystyle{ b=3 ^{ \frac{x}{3} }}\)
\(\displaystyle{ c=3^{ \frac{x}{4} }}\)
Niech \(\displaystyle{ x=12k \hbox{ gdzie } k\in\mathbb{N}}\)
Musi być \(\displaystyle{ a^2 + b^3 + c^4 = 3^{x}+3^{x}+3^{x}=3^{x}\cdot 3=3^{x+1}=d^5}\)
Zatem niech \(\displaystyle{ d=3^{ \frac{x+1}{5} }}\)
Musi być \(\displaystyle{ 5\mid \left( x+1=12k+1 \right)}\)
Zatem musi być, co łatwo sprawdzić, rozwazając reszty z dzielenia \(\displaystyle{ k}\) przez \(\displaystyle{ 5}\)
\(\displaystyle{ k=5l+2\hbox{ gdzie } l\in\mathbb{N} _{0}}\)
Zatem \(\displaystyle{ x=12k=12 \cdot \left( 5l+2\right)=60l+24}\)
zatem
\(\displaystyle{ a=3 ^{ \frac{60l+24}{2} }= 3 ^{30l+12}}\)
\(\displaystyle{ b=3 ^{ \frac{60l+24}{3} }= 3 ^{20l+8}}\)
\(\displaystyle{ c=3 ^{ \frac{60l+24}{4} }= 3 ^{15l+6}}\)
\(\displaystyle{ d=3^{ \frac{x+1}{5} }=3 ^{ \frac{60l+25}{5} }=3 ^{12l+5 } \qquad \hbox{ gdzie } l\in\mathbb{N} _{0}}\)
Sprawdźmy:
\(\displaystyle{ a^2 + b^3 + c^4 =\left( 3 ^{30l+12}\right) ^{2}+\left( 3 ^{20l+8}\right) ^{3}+\left( 3 ^{15l+6}\right) ^{4}=3^{60l+24}+3^{60l+24}+3^{60l+24}=3^{60l+25}=\left( 3^{12l+5}\right) ^{5}=d^{5}}\)
Zatem takie liczby są rozwiązaniami.
-
marcin7Cd
- Użytkownik

- Posty: 139
- Rejestracja: 31 gru 2013, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
- Pomógł: 61 razy
[Równania][Teoria liczb] Znajdź wszystkie rozwązania
Nie wydaje mi się, że istnieje elementarne rozwiązanie. Znalazłem pracę(po angielsku) rozważającą takie typu równania na stronie 29 pojawia się równanie a). co do równania b) to wydaje mi się, że jeszcze go nikt nie rozwiązał. mało widziałem prac dotyczące równań tego typu z czterema zmiennymi
