Belka - obliczanie belki z obciążenie ciagłe
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 12 maja 2008, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SL
- Podziękował: 9 razy
Belka - obliczanie belki z obciążenie ciagłe
Dzień dobry
Mam mały problem z ta belka ponieważ nie do końca jestem pewien równań.
Zastanawiam sie jak traktować w tym przypadku sile Q
... e160d.html
Dane
a=2
b=3
P=2
q=1
\(\displaystyle{ Q= a *q =2}\)
\(\displaystyle{ Fix=Rcx=0}\)
\(\displaystyle{ Fiy=Rcy +Rby -P + Q}\)
\(\displaystyle{ M= -P+Rcy*5+Rby*2}\)
Rby= -2
Rcy= 6
Mam mały problem z ta belka ponieważ nie do końca jestem pewien równań.
Zastanawiam sie jak traktować w tym przypadku sile Q
... e160d.html
Dane
a=2
b=3
P=2
q=1
\(\displaystyle{ Q= a *q =2}\)
\(\displaystyle{ Fix=Rcx=0}\)
\(\displaystyle{ Fiy=Rcy +Rby -P + Q}\)
\(\displaystyle{ M= -P+Rcy*5+Rby*2}\)
Rby= -2
Rcy= 6
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Belka - obliczanie belki z obciążenie ciagłe
1.Zastępujemy obciążenie ciągłe q siła skupioną Q=qa, zaczepioną w połowie odcinka belki o długości"a"
2. Popraw sumę algebraiczną rzutów sił na oś y ,
3.Trzecim równaniem jest algebraiczna suma momentów wszystkich sił względem wybranego bieguna- najlepiej biegun wybrać w p.C.
.................
Nie możesz pomijać jednostek! i mieszać rzutów sił z momentami sił.
2. Popraw sumę algebraiczną rzutów sił na oś y ,
3.Trzecim równaniem jest algebraiczna suma momentów wszystkich sił względem wybranego bieguna- najlepiej biegun wybrać w p.C.
.................
Nie możesz pomijać jednostek! i mieszać rzutów sił z momentami sił.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 12 maja 2008, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SL
- Podziękował: 9 razy
Belka - obliczanie belki z obciążenie ciagłe
mógłbym prosić o napisanie 3 równania ponieważ próbowałem na rożne sposoby ale cały czas mam błędny wynik
\(\displaystyle{ Q= \frac{1}{2} a *q =1}\)
\(\displaystyle{ Fix=Rcx=0}\)
\(\displaystyle{ Fiy=Rcy +Rby -P + Q}\)
\(\displaystyle{ M= -P*7+Rcy*5+Rby*2}\)
\(\displaystyle{ Q= \frac{1}{2} a *q =1}\)
\(\displaystyle{ Fix=Rcx=0}\)
\(\displaystyle{ Fiy=Rcy +Rby -P + Q}\)
\(\displaystyle{ M= -P*7+Rcy*5+Rby*2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 12 maja 2008, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SL
- Podziękował: 9 razy
Belka - obliczanie belki z obciążenie ciagłe
1. Q będzie wynosiło "1"
2. w moim równaniu sumy os wprowadzam pod Q obliczana 1
3. mhm stosunku do pkt. c będzie wyglądało tak ? :
\(\displaystyle{ Q*(a+b +a) +Rby *(b+a) -P*a}\)
2. w moim równaniu sumy os wprowadzam pod Q obliczana 1
3. mhm stosunku do pkt. c będzie wyglądało tak ? :
\(\displaystyle{ Q*(a+b +a) +Rby *(b+a) -P*a}\)
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Belka - obliczanie belki z obciążenie ciagłe
.Zastępujemy obciążenie ciągłe q siła skupioną Q=qa, zaczepioną w połowie odcinka belki o długości"a" .Przemyśl znaki momentów sił wzgledem bieguna C! Ramię momentu siły.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 12 maja 2008, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SL
- Podziękował: 9 razy
Belka - obliczanie belki z obciążenie ciagłe
... czyli Q będzie w równaniu momentów ujemne :
\(\displaystyle{ -Q*( \frac{a}{2} +b +a) +Rby *(b+a) -P*a}\)
\(\displaystyle{ -Q*( \frac{a}{2} +b +a) +Rby *(b+a) -P*a}\)
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Belka - obliczanie belki z obciążenie ciagłe
Zwróć uwagę na równanie momentów. Jest teraz prostsze. Stąd wybór bieguna w p.C.
Tylko popraw znaki momentów siły. Równania równowagi maja stronę prawa i lewą
Proponuję umowę; znak momentu siły uważamy za dodatni, jeżeli siła dąży do obrócenia swego ramienia dookoła bieguna(np.C) w stronę niezgodną z ruchem wskazówek zegara(w lewo). W przeciwnym przypadku znak momentu siły uważamy za ujemny.
Uwaga.:ramię siły prostopadłe do kierunku siły!
Tylko popraw znaki momentów siły. Równania równowagi maja stronę prawa i lewą
Proponuję umowę; znak momentu siły uważamy za dodatni, jeżeli siła dąży do obrócenia swego ramienia dookoła bieguna(np.C) w stronę niezgodną z ruchem wskazówek zegara(w lewo). W przeciwnym przypadku znak momentu siły uważamy za ujemny.
Uwaga.:ramię siły prostopadłe do kierunku siły!
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 12 maja 2008, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SL
- Podziękował: 9 razy
Belka - obliczanie belki z obciążenie ciagłe
ok. mam nadzieje ze zrozumiałem dobrze ....
czyli P i Rby będą ujemne a Q dodatnie
czyli P i Rby będą ujemne a Q dodatnie
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Belka - obliczanie belki z obciążenie ciagłe
Moment siły powoduje obrót ciała dookoła bieguna- w prawo lub lewo.
Q- ma zwrot w dół - ciężar belki obciążonej na pewnej długości( wjechał skład wagonów na długości a)
Moment od sił Q - dodatni, pozostałe siły powodują moment o znaku ujemnym.
Siła Rb- działa na ramieniu b wokół bieguna c. Ramię to odległość kierunku siły od bieguna!
Moment od tej siły / - Rb b/
.............
Zrób jeszcze parę przykładów!
Q- ma zwrot w dół - ciężar belki obciążonej na pewnej długości( wjechał skład wagonów na długości a)
Moment od sił Q - dodatni, pozostałe siły powodują moment o znaku ujemnym.
Siła Rb- działa na ramieniu b wokół bieguna c. Ramię to odległość kierunku siły od bieguna!
Moment od tej siły / - Rb b/
.............
Zrób jeszcze parę przykładów!
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 12 maja 2008, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SL
- Podziękował: 9 razy
Belka - obliczanie belki z obciążenie ciagłe
ok dziękuje panu za pomoc i ze wytrzymał pan moje durne pytania , oczywiście zrobię parę przykładów i w razie problemów napisze w tym temacie ....
p.s
jeżeli mógłby pan sprawdzić zadanko z przegubem (teraz już wiem ze złe obliczyłem tam Q) ale czy równania są zrobione dobrze
https://www.matematyka.pl/330127.htm
p.s
jeżeli mógłby pan sprawdzić zadanko z przegubem (teraz już wiem ze złe obliczyłem tam Q) ale czy równania są zrobione dobrze
https://www.matematyka.pl/330127.htm