Strona 1 z 1

Stopień dysocjacji

: 5 mar 2013, o 18:01
autor: zieliksonek
Przy jakim stężeniu molowym stopień dysocjacji kwasu mrówkowego wynosi 80%?

Stopień dysocjacji

: 5 mar 2013, o 21:28
autor: ares41
Skorzystaj z zależności pomiędzy stałą dysocjacji a stopniem dysocjacji.

Stopień dysocjacji

: 6 mar 2013, o 09:02
autor: pesel
\(\displaystyle{ HCOOH \iff H^{+}+HCOO^{-}}\)

\(\displaystyle{ K= \frac{[H^{+}][HCOO^{-}]}{[HCOOH]}}\)

\(\displaystyle{ K= \frac{\alpha \cdot C_{HA} \cdot \alpha \cdot C_{HA}}{(1-\alpha) \cdot C_{HA}}= \frac{\alpha^{2} \cdot C_{HA}}{(1- \alpha)}}\)

\(\displaystyle{ C_{HA}= \frac{K \cdot (1- \alpha)}{\alpha^{2}}}\)

Stałą dysocjacji bierzesz z tabel.


BTW Prawo rozcieńczeń Ostwalda odpada w tym wypadku ze względu duża wartość stopnia dysocjacji. Po prostu nie można przyjąć, że \(\displaystyle{ 1-\alpha=0.2 \approx 1}\)