Witam,
Proszę o pomoc w określeniu zbieżności poniższego szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{(2n)!-n!}{n^{n}+n^{2}}}\)
W jaki najprostszy sposób to rozwiązać? Z góry dzięki za pomoc,
Szeregi Liczbowe
- Zordon
- Użytkownik

- Posty: 4965
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Szeregi Liczbowe
kryterium ilorazowe mówi, że wystarczy zbadać szereg \(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{(2n)!}{n^{n}}}\) i otrzymamy ten sam wynik. Tutaj już kryterium d-Alamberta
-
ibefree
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 5 wrz 2011, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Szeregi Liczbowe
Możesz wytłumaczyć dokładnie jak brzmi to kryterium? Z tego co wiem to kryterium ilorazowe mówi, że powinienem zbadać \(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } \frac{a_n}{b_n}}\) a nie sam szereg "pomocniczy".
Sam szereg wyjdzie rozbieżny?
Sam szereg wyjdzie rozbieżny?
-
ibefree
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 5 wrz 2011, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Szeregi Liczbowe
Twierdzenie ilorazowe brzmi tak samo jak napisałem u góry, więc najpierw muszę jeszcze policzyć \(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } \frac{a_n}{b_n}}\), tak?