skala podobienstwa kwadratow
skala podobienstwa kwadratow
bok kwadratu jest=\(\displaystyle{ 6}\) a przekątna kwadratu podobnego jest rowna \(\displaystyle{ 6 \sqrt{2}}\).ile wynosi skala podobienstaw tych kwadratów. ma wyjść \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) ale nie wiem jak to obliczyc.prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, o 21:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
skala podobienstwa kwadratow
Nie wyjdzie.artiii018 pisze:bok kwadratu jest=\(\displaystyle{ 6}\) a przekątna kwadratu podobnego jest rowna \(\displaystyle{ 6 \sqrt{2}}\).ile wynosi skala podobienstaw tych kwadratów. ma wyjść \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) ale nie wiem jak to obliczyc.prosze o pomoc
skala podobienstwa kwadratow
są odpowiedzi: \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \sqrt{2}}\) , \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \sqrt{2}}\), \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) ,\(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\).jak to rozwiązac?
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
skala podobienstwa kwadratow
Jeśli bok kwadratu ma \(\displaystyle{ 6}\) to jego przekątna ma \(\displaystyle{ 6\sqrt 2}\). Więc podobieństwo tych z zadania jest tak oczywista, że aż przystawanie wychodzi.
