Punkt wewnątrz trójkąta
- kinia7
- Użytkownik

- Posty: 703
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Punkt wewnątrz trójkąta
W trójkącie równoramiennym \(\displaystyle{ ABC}\) o kącie między ramionami \(\displaystyle{ BAC=80^\circ}\) obrano punkt \(\displaystyle{ D}\) taki, że kąt \(\displaystyle{ DBC=30^\circ}\) i kąt \(\displaystyle{ DCB=10^\circ}\) . Obliczyć kąt \(\displaystyle{ ADC}\).
Z góry dziękuję za pomoc
Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 15 lut 2013, o 22:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Punkt wewnątrz trójkąta
Połącz \(\displaystyle{ D}\) z \(\displaystyle{ A}\). I z sinusów w trójkątach \(\displaystyle{ ADB}\) i \(\displaystyle{ ADC}\) powinno pójść.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2013, o 22:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- kinia7
- Użytkownik

- Posty: 703
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Punkt wewnątrz trójkąta
Ale w tych trójkątach mogę ustalić tylko kąty \(\displaystyle{ ACD=40^\circ}\) i \(\displaystyle{ ABD=20^\circ}\). To za mało na znalezienie odpowiedzi
Możesz pokazać jak to powinno iść?
Możesz pokazać jak to powinno iść?
Ostatnio zmieniony 15 lut 2013, o 22:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Punkt wewnątrz trójkąta
W trójkątach, o których wspomniał piasek101, masz dwie pary przystających boków. Rób twierdzenia sinusów właśnie z tymi bokami. Niewiadome kąty możesz sobie oznaczyć przez \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\).
- kinia7
- Użytkownik

- Posty: 703
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Punkt wewnątrz trójkąta
Zrobiłam tak i otrzymałam \(\displaystyle{ \tg \alpha=\frac{ \sin ^{2}40^{\circ}}{\sin 40^{\circ} \cos 40^{\circ}-\sin 20^{\circ}}}\)
nawet jeśli się nie pomyliłam to nie wiem jak z tego wyznaczyć \(\displaystyle{ \alpha}\)
nawet jeśli się nie pomyliłam to nie wiem jak z tego wyznaczyć \(\displaystyle{ \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 16 lut 2013, o 12:01 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol stopnia w LaTeX'u to \circ.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol stopnia w LaTeX'u to \circ.
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Punkt wewnątrz trójkąta
Wydaje mi się, że dobrze policzyłaś. Nie wiem, czy istnieje jakiś krótki, geometryczny sposób. Mielenie tego wyrażenia różnymi tożsamościami trygonometrycznymi nie wydaje się przyjemne, ale z tego co widzę, prowadzi do skutku.
Kroki, które prowadzą do celu:
1. zastosowanie wzoru \(\displaystyle{ \sin40^{\circ}=2\sin20^{\circ}\cos20^{\circ}}\) do sinusa w mianowniku i jednego z sinusów w liczniku,
2. skrócenie ułamka przez \(\displaystyle{ \sin20^{\circ}}\),
3. zastosowanie wzoru na iloczyn kosinusów w mianowniku,
4. zastosowanie równości \(\displaystyle{ \cos60^{\circ}-1=-\cos60^{\circ}}\), wynikającej stąd, że \(\displaystyle{ \cos60^{\circ}=\frac12}\),
5. wzór na różnicę kosinusów,
6. skrócenie ułamka.
Kroki, które prowadzą do celu:
1. zastosowanie wzoru \(\displaystyle{ \sin40^{\circ}=2\sin20^{\circ}\cos20^{\circ}}\) do sinusa w mianowniku i jednego z sinusów w liczniku,
2. skrócenie ułamka przez \(\displaystyle{ \sin20^{\circ}}\),
3. zastosowanie wzoru na iloczyn kosinusów w mianowniku,
4. zastosowanie równości \(\displaystyle{ \cos60^{\circ}-1=-\cos60^{\circ}}\), wynikającej stąd, że \(\displaystyle{ \cos60^{\circ}=\frac12}\),
5. wzór na różnicę kosinusów,
6. skrócenie ułamka.
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Punkt wewnątrz trójkąta
Miałem coś podobnego. Prawa jest znana, więc traktujemy, że kąt jest wyznaczony. Chyba, że w odpowiedzi był ,,ładny". Na rysunku miałem (bo piszę z innego miejsca) trzy trójkąty równoramienne - ale nic od tw. sinusów mi nie przyszło do głowy.kinia7 pisze:Zrobiłam tak i otrzymałam \(\displaystyle{ \tg \alpha=\frac{ \sin ^{2}40^{\circ}}{\sin 40^{\circ} \cos 40^{\circ}-\sin 20^{\circ}}}\)
nawet jeśli się nie pomyliłam to nie wiem jak z tego wyznaczyć \(\displaystyle{ \alpha}\)
- kinia7
- Użytkownik

- Posty: 703
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Punkt wewnątrz trójkąta
Z jakiego rysunku? Ja też zrobiłam rysunek, ale z niego nie wychodzi żaden konkretny kąt.anna_ pisze:Kąt jest "ładny". Z rysunku wychodzi, że ma mieć \(\displaystyle{ 70^o}\).
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16317
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Punkt wewnątrz trójkąta
Z twierdzenia sinusów dla trójkąta \(\displaystyle{ BCD}\) i \(\displaystyle{ ABC}\) wyjdzie, że \(\displaystyle{ |DC|=|AC|}\)
\(\displaystyle{ DAC}\) jest równoramienny.
Zrobiłam dokładny rysunek i zmierzyłam kąt
\(\displaystyle{ DAC}\) jest równoramienny.
Zrobiłam dokładny rysunek i zmierzyłam kąt
