Mam zadanie:
Znaleźć przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji \(\displaystyle{ f(x)= 3x- x^{3}}\). Wyznaczyć ten zbiór punktów należących do dziedziny gdzie funkcja rośnie coraz szybciej oraz punkty przegięcia wykresu.
Wyliczyłam że funkcja jest wklęsła dla \(\displaystyle{ x \in (0,+ \infty )}\), wypukła dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,0)}\), a punkt przegięcia występuje w \(\displaystyle{ x=0}\).
Nie wiem jak wyznaczyć ten zbiór punktów należących do dziedziny gdzie funkcja rośnie coraz szybciej. Z góry dziękuje za pomoc
zbior punktow gdzie funkcja rosnie coraz szybciej
-
kasia_119
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Ostatnio zmieniony 7 lut 2013, o 22:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
kasia_119
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Nie mam pojęcia co to znaczy:(. Tak było w treści zadania.
- bb314
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Prędkość zmian funkcji obrazuje jej pochodna. Jeśli pochodna jest dodatnia ale stała, to funkcja rośnie jednostajnie (ze stałą prędkością). Funkcja rośnie coraz szybciej, gdy jej pochodna jest dodatnia i rośnie. Pochodna rośnie, gdy jej pochodna (czyli druga pochodna funkcji) jest dodatnia.
\(\displaystyle{ \blue f(x)=3x-x^3}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=3-3x^2}\)
\(\displaystyle{ f'(x)>0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ 3-3x^2>0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ x^2<1\ \ \green \Rightarrow \black\ \ \blue x\in(-1,1)}\)
\(\displaystyle{ f''(x)=-6x}\)
\(\displaystyle{ f''(x)>0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ -6x>0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ \blue x<0}\)
odpowiedź brzmi \(\displaystyle{ \red x\in(-1,0)}\)
\(\displaystyle{ \blue f(x)=3x-x^3}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=3-3x^2}\)
\(\displaystyle{ f'(x)>0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ 3-3x^2>0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ x^2<1\ \ \green \Rightarrow \black\ \ \blue x\in(-1,1)}\)
\(\displaystyle{ f''(x)=-6x}\)
\(\displaystyle{ f''(x)>0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ -6x>0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ \blue x<0}\)
odpowiedź brzmi \(\displaystyle{ \red x\in(-1,0)}\)
Ostatnio zmieniony 7 lut 2013, o 15:33 przez bb314, łącznie zmieniany 2 razy.