Mam zadanie:
Znaleźć przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji \(\displaystyle{ f(x)= 3x- x^{3}}\). Wyznaczyć ten zbiór punktów należących do dziedziny gdzie funkcja rośnie coraz szybciej oraz punkty przegięcia wykresu.
Wyliczyłam że funkcja jest wklęsła dla \(\displaystyle{ x \in (0,+ \infty )}\), wypukła dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,0)}\), a punkt przegięcia występuje w \(\displaystyle{ x=0}\).
Nie wiem jak wyznaczyć ten zbiór punktów należących do dziedziny gdzie funkcja rośnie coraz szybciej. Z góry dziękuje za pomoc
zbior punktow gdzie funkcja rosnie coraz szybciej
-
kasia_119
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 7 lut 2013, o 08:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
zbior punktow gdzie funkcja rosnie coraz szybciej
Ostatnio zmieniony 7 lut 2013, o 22:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
kasia_119
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 7 lut 2013, o 08:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
zbior punktow gdzie funkcja rosnie coraz szybciej
Nie mam pojęcia co to znaczy:(. Tak było w treści zadania.
- bb314
- Użytkownik

- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
zbior punktow gdzie funkcja rosnie coraz szybciej
Prędkość zmian funkcji obrazuje jej pochodna. Jeśli pochodna jest dodatnia ale stała, to funkcja rośnie jednostajnie (ze stałą prędkością). Funkcja rośnie coraz szybciej, gdy jej pochodna jest dodatnia i rośnie. Pochodna rośnie, gdy jej pochodna (czyli druga pochodna funkcji) jest dodatnia.
\(\displaystyle{ \blue f(x)=3x-x^3}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=3-3x^2}\)
\(\displaystyle{ f'(x)>0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ 3-3x^2>0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ x^2<1\ \ \green \Rightarrow \black\ \ \blue x\in(-1,1)}\)
\(\displaystyle{ f''(x)=-6x}\)
\(\displaystyle{ f''(x)>0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ -6x>0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ \blue x<0}\)
odpowiedź brzmi \(\displaystyle{ \red x\in(-1,0)}\)
\(\displaystyle{ \blue f(x)=3x-x^3}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=3-3x^2}\)
\(\displaystyle{ f'(x)>0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ 3-3x^2>0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ x^2<1\ \ \green \Rightarrow \black\ \ \blue x\in(-1,1)}\)
\(\displaystyle{ f''(x)=-6x}\)
\(\displaystyle{ f''(x)>0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ -6x>0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ \blue x<0}\)
odpowiedź brzmi \(\displaystyle{ \red x\in(-1,0)}\)
Ostatnio zmieniony 7 lut 2013, o 15:33 przez bb314, łącznie zmieniany 2 razy.
