Formuły zdaniowe

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
martin_bar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 3 lut 2013, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Formuły zdaniowe

Post autor: martin_bar »

a)
Podać przykład formuły zdaniowej dwóch zmiennych \(\displaystyle{ \alpha (x,y)}\) dla której implikacja \(\displaystyle{ \forall_{x} \exists _{y}: \alpha (x,y) \Rightarrow \exists _{y} \forall_{x}: \alpha (x,y)}\) nie zachodzi.
Odp. \(\displaystyle{ \alpha (x,y)=x<y}\) Tak ?

b)Proszę podać konkretny przykład zbiorów \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) oraz formuły zdaniowej dwóch zmiennych \(\displaystyle{ \alpha (x,y)}\) dla której implikacja: \(\displaystyle{ \forall_{x \in X} \exists _{y \in Y}: \alpha (x,y) \Rightarrow \forall_{y \in Y} \forall_{x \in X}: \alpha (x,y)}\) nie zachodzi.

Odp. \(\displaystyle{ \alpha (x,y)=x<y}\) A zbiory: \(\displaystyle{ A,B \in R}\) Tak ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Formuły zdaniowe

Post autor: Jan Kraszewski »

b) OK

a) W zasadzie OK, ale nie jest jasne, jaki jest zakres zmienności zmiennych w tej formule. Jeżeli np. \(\displaystyle{ \ZZ_-}\), to niedobrze...

JK
ODPOWIEDZ