Całkowanie przez podstawianie
-
sebool12
- Użytkownik

- Posty: 168
- Rejestracja: 23 sty 2013, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 37 razy
Całkowanie przez podstawianie
\(\displaystyle{ \dint{\cos ^{7}x\sin x}{x}}\)
Jak do tego podejść? Biorąc
\(\displaystyle{ t=\cos x}\)
\(\displaystyle{ \mbox{d}t=-\sin x \cdot \mbox{d}x}\)
Prawie pasuje tylko ten minus, co z nim ? Przemnażam przez \(\displaystyle{ -1}\) i daje go po prostu do \(\displaystyle{ \mbox{d}t}\) ?
Jak do tego podejść? Biorąc
\(\displaystyle{ t=\cos x}\)
\(\displaystyle{ \mbox{d}t=-\sin x \cdot \mbox{d}x}\)
Prawie pasuje tylko ten minus, co z nim ? Przemnażam przez \(\displaystyle{ -1}\) i daje go po prostu do \(\displaystyle{ \mbox{d}t}\) ?
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 04:15 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
sebool12
- Użytkownik

- Posty: 168
- Rejestracja: 23 sty 2013, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 37 razy
Całkowanie przez podstawianie
Jak to ugryźć?
\(\displaystyle{ \dint{ \frac{2 ^{x} }{ \sqrt{1-4 ^{x} } }}{x}}\)
\(\displaystyle{ \dint{ \frac{2 ^{x} }{ \sqrt{1-4 ^{x} } }}{x}}\)
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 04:15 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Sugaku
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Pomógł: 1 raz
Całkowanie przez podstawianie
Podstawienie \(\displaystyle{ t \ = \ 2^x}\) i otrzymujesz :
\(\displaystyle{ \ln 2 \int \frac{\dd t}{ \sqrt{1-t^{2}} }}\)
A to już chyba wiadomo jak rozwiązać.
\(\displaystyle{ \ln 2 \int \frac{\dd t}{ \sqrt{1-t^{2}} }}\)
A to już chyba wiadomo jak rozwiązać.
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 04:16 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
-
cholada
- Użytkownik

- Posty: 25
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Podziękował: 10 razy
Całkowanie przez podstawianie
Z całkowania przez podstawienie mam taki przykład: (podstawić \(\displaystyle{ t=\cos x}\))
\(\displaystyle{ \dint{\frac{\sin 2x}{4+\cos x}}{x}}\)
\(\displaystyle{ \sin 2x=2\sin x\cos x}\) i tu się zacięłam.
\(\displaystyle{ \dint{\frac{\sin 2x}{4+\cos x}}{x}}\)
\(\displaystyle{ \sin 2x=2\sin x\cos x}\) i tu się zacięłam.
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 04:23 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
Sugaku
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Pomógł: 1 raz
Całkowanie przez podstawianie
Podstawiam \(\displaystyle{ \ t = \cos x \ \Rightarrow \ \ddt = -\sin x \dd x}\)
\(\displaystyle{ -2\int \frac{t \dd t}{4+t}}\)
\(\displaystyle{ -2\int \frac{t \dd t}{4+t}}\)
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 04:18 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
Sugaku
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Pomógł: 1 raz
Całkowanie przez podstawianie
Przecież to elementarna całka już, np.
\(\displaystyle{ -2\dint{ \frac{t+4-4}{t+4}}{t}= -2\dint{1}{t}+8 \int \frac{\dd t}{t+4}=-2t+8\ln |t+4|+C= \\ =-2\cos x+8\ln |\cos x+4|+C}\)
\(\displaystyle{ -2\dint{ \frac{t+4-4}{t+4}}{t}= -2\dint{1}{t}+8 \int \frac{\dd t}{t+4}=-2t+8\ln |t+4|+C= \\ =-2\cos x+8\ln |\cos x+4|+C}\)
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 04:20 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
-
cholada
- Użytkownik

- Posty: 25
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Podziękował: 10 razy
Całkowanie przez podstawianie
Nie rozumiem skąd się tam wzięło \(\displaystyle{ +8\int\frac{\dd t}{4+t}}\) ?
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 04:21 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
Sugaku
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Pomógł: 1 raz
Całkowanie przez podstawianie
Po rozbiciu:
\(\displaystyle{ -2\dint{}{t}-2 \int \frac{-4 \dd t}{t+4} =-2\dint{}{t}+8\int \frac{\dd t}{t+4}}\)
\(\displaystyle{ -2\dint{}{t}-2 \int \frac{-4 \dd t}{t+4} =-2\dint{}{t}+8\int \frac{\dd t}{t+4}}\)
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 04:23 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
