Łańcuch rolkowy składa się z 43 ogniw. Obliczyc prawdopodobieństwo tego, że montując taki łańcuch z ogniw o wymiarze k=19,06 (+0,05,-0,04) mm otrzymamy długość całego łańcucha równą 820 (+0,78,-0,85) mm
Mi wyszło 1,003 :/
Prawdopodobieństwo wyniku
- Arbooz
- Gość Specjalny

- Posty: 308
- Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białogard/Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 7 razy
Prawdopodobieństwo wyniku
Hmm, zadanie jest troche słabo sprecyzowane, bo nie do końca wiadoma jest natura prawdobodobieństwa w tym układzie.... no ale spróbujmy
Załóżmy, że każda możliwa długość łańcucha jest równie prawdopodobna. Maksymalna możliwa długość to 19,11*43=821,73. Minimalna możliwa długość to 19,02*43=817,86. Mamy zatem 387 różnych możliwych długości łańucha [(821,73-817,86)*100=387]. Sprzyjających długości mamy zaś 163 [(820,78-819,15)*100=163]. Korzystając teraz z klasycznej definicji prawdopodobieństwa otrzymujemy P=163/387.
Możemy też założyć, że dla każdego ogniwa, każda z jego dziesięciu możliwych długości jest równie prawdobodobna. W tym momencie sprawa staje się już znacznie bardziej skomplikowana. Ja już nie mam pomysłu, jak sobie z tym szybko poradzić :/ Może można zastosować jakoś sprytnie schemat Bernoulliego, ale niczego nie gwarantuję
Załóżmy, że każda możliwa długość łańcucha jest równie prawdopodobna. Maksymalna możliwa długość to 19,11*43=821,73. Minimalna możliwa długość to 19,02*43=817,86. Mamy zatem 387 różnych możliwych długości łańucha [(821,73-817,86)*100=387]. Sprzyjających długości mamy zaś 163 [(820,78-819,15)*100=163]. Korzystając teraz z klasycznej definicji prawdopodobieństwa otrzymujemy P=163/387.
Możemy też założyć, że dla każdego ogniwa, każda z jego dziesięciu możliwych długości jest równie prawdobodobna. W tym momencie sprawa staje się już znacznie bardziej skomplikowana. Ja już nie mam pomysłu, jak sobie z tym szybko poradzić :/ Może można zastosować jakoś sprytnie schemat Bernoulliego, ale niczego nie gwarantuję