wyznacz iloczyn skalarny
-
murfy
- Użytkownik

- Posty: 125
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bełżyce
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 8 razy
wyznacz iloczyn skalarny
Niech \(\displaystyle{ H=R^{2}}\) z normą
\(\displaystyle{ \left| \left| \left( x,y\right) \right| \right| = \sqrt{x^{2}+y^{2}-xy}}\).
Wyznaczyć iloczyn skalarny, od którego ona pochodzi, dowodząc w ten sposób, że H z tą normą jest przestrzenią Hilberta.
Proszę o pomoc, mogą być nawet jakieś wskazówki byle jasne bo nie robiliśmy nidgy zadań tego typu.
Z teorii mieliśmy m.in. nierówność Schwarza i warunek identyczności równoległoboku, ale nie wiem jak to zastosować i czy w ogóle to jest pomocne.
\(\displaystyle{ \left| \left| \left( x,y\right) \right| \right| = \sqrt{x^{2}+y^{2}-xy}}\).
Wyznaczyć iloczyn skalarny, od którego ona pochodzi, dowodząc w ten sposób, że H z tą normą jest przestrzenią Hilberta.
Proszę o pomoc, mogą być nawet jakieś wskazówki byle jasne bo nie robiliśmy nidgy zadań tego typu.
Z teorii mieliśmy m.in. nierówność Schwarza i warunek identyczności równoległoboku, ale nie wiem jak to zastosować i czy w ogóle to jest pomocne.
-
murfy
- Użytkownik

- Posty: 125
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bełżyce
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 8 razy
wyznacz iloczyn skalarny
No to wychodzi na to, że \(\displaystyle{ \langle(x,y)|(x,y)\rangle=x^{2}+y^{2}-xy}\) to iloczyn skalarny.
A w odpowiedzi mam: \(\displaystyle{ \langle\left( a, b\right)| \left( c,d\right)\rangle = ac+bd - \frac{1}{2}\left( ad+bc\right)}\) i nie mam pojęcia skąd to się wzięło. Proszę o pokazanie jak to wyliczyć.
-- 1 lut 2013, o 11:12 --
Mam takie rozwiązanie:
Niech \(\displaystyle{ \langle\left( 1,0\right)| \left( 0,1\right)\rangle = q}\). Stąd i z tego, że \(\displaystyle{ \left| \left| \left( 1,0\right) \right| \right| = \left| \left| \left( 0,1\right) \right| \right|=1}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \langle\left( a, b\right)| \left( c,d\right)\rangle = ac+adq+ bcq +bd}\)
Proszę o wyjaśnienie skąd taka implikacja.
A w odpowiedzi mam: \(\displaystyle{ \langle\left( a, b\right)| \left( c,d\right)\rangle = ac+bd - \frac{1}{2}\left( ad+bc\right)}\) i nie mam pojęcia skąd to się wzięło. Proszę o pokazanie jak to wyliczyć.
-- 1 lut 2013, o 11:12 --
Mam takie rozwiązanie:
Niech \(\displaystyle{ \langle\left( 1,0\right)| \left( 0,1\right)\rangle = q}\). Stąd i z tego, że \(\displaystyle{ \left| \left| \left( 1,0\right) \right| \right| = \left| \left| \left( 0,1\right) \right| \right|=1}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \langle\left( a, b\right)| \left( c,d\right)\rangle = ac+adq+ bcq +bd}\)
Proszę o wyjaśnienie skąd taka implikacja.
-
stokrotka1992
- Użytkownik

- Posty: 81
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 15 razy
iloczyn skalarny
Niech \(\displaystyle{ H=R^{2}}\) z normą
\(\displaystyle{ \left| \left| \left( x,y\right) \right| \right| = \sqrt{x^{2}+y^{2}-xy}}\).
a) Wyznaczyć iloczyn skalarny, od którego ona pochodzi, dowodząc w ten sposób, że H z tą normą jest przestrzenią Hilberta.
b) Zastosuj ortonormalizację Grama-Schmidta względem iloczynu skalarnego znalezionego w punkcie a) do wektorów \(\displaystyle{ (1,0)}\) i \(\displaystyle{ (0,1)}\).
Myślę że podpunkt b) jestem w stanie sama rozwiązać tylko nie wiem jak policzyć iloczyn skalarny w a)
Wiem, że zachodzi \(\displaystyle{ \langle(x,y)|(x,y)\rangle=x^{2}+y^{2}-xy}\), ale nie wiem co dalej
Odpowiedź w książce: \(\displaystyle{ \langle\left( a, b\right)| \left( c,d\right)\rangle = ac+bd - \frac{1}{2}\left( ad+bc\right)}\)
\(\displaystyle{ \left| \left| \left( x,y\right) \right| \right| = \sqrt{x^{2}+y^{2}-xy}}\).
a) Wyznaczyć iloczyn skalarny, od którego ona pochodzi, dowodząc w ten sposób, że H z tą normą jest przestrzenią Hilberta.
b) Zastosuj ortonormalizację Grama-Schmidta względem iloczynu skalarnego znalezionego w punkcie a) do wektorów \(\displaystyle{ (1,0)}\) i \(\displaystyle{ (0,1)}\).
Myślę że podpunkt b) jestem w stanie sama rozwiązać tylko nie wiem jak policzyć iloczyn skalarny w a)
Wiem, że zachodzi \(\displaystyle{ \langle(x,y)|(x,y)\rangle=x^{2}+y^{2}-xy}\), ale nie wiem co dalej
Odpowiedź w książce: \(\displaystyle{ \langle\left( a, b\right)| \left( c,d\right)\rangle = ac+bd - \frac{1}{2}\left( ad+bc\right)}\)
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 03:26 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie dubluj tematów. Z regulaminu: "Zakładając nowy wątek, Użytkownik powinien upewnić się, że zagadnienie, które podejmuje nie jest przedmiotem trwającej bądź zakończonej już na Forum dyskusji." A to był dubel najprawdopodobniej świadomy.
Powód: Nie dubluj tematów. Z regulaminu: "Zakładając nowy wątek, Użytkownik powinien upewnić się, że zagadnienie, które podejmuje nie jest przedmiotem trwającej bądź zakończonej już na Forum dyskusji." A to był dubel najprawdopodobniej świadomy.
-
szw1710
iloczyn skalarny
325765.htm
Koleżanki z grupy? Proponuję połączyć siły a nie pisać w dwóch tematach o tym samym.
Koleżanki z grupy? Proponuję połączyć siły a nie pisać w dwóch tematach o tym samym.
-
stokrotka1992
- Użytkownik

- Posty: 81
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 15 razy
-
stokrotka1992
- Użytkownik

- Posty: 81
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 15 razy
-
szw1710
iloczyn skalarny
Taka różnica, że nie powinno się na forum dublować tematów. Formalnie nie dublujesz, więc wszystko OK. Ale przyczyniasz się do rozdrabniania ewentualnych odpowiedzi. Raportuję prośbę o połączenie tematów lub kosz.
Zobacz na podpowiedzi. My tu nie zawsze dajemy gotowce.
Zobacz na podpowiedzi. My tu nie zawsze dajemy gotowce.
-
stokrotka1992
- Użytkownik

- Posty: 81
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 15 razy
-
szw1710
iloczyn skalarny
To zrób wszystko, żeby mówiły.
Bardzo ładnie kwestie norma a iloczyn skalarny opisane są w skrypcie Chmielińskiego. My nie wpłyniemy na stan Twojego umysłu. Sama musisz do pewnych rzeczy dojść. A podpowiedzi są bardzo jasne i klarowne.
Dzisiejsza młodzież... chciałaby wszystkiego minimalnym kosztem i na tacy. Czytałem o tym w Polityce.
Bardzo ładnie kwestie norma a iloczyn skalarny opisane są w skrypcie Chmielińskiego. My nie wpłyniemy na stan Twojego umysłu. Sama musisz do pewnych rzeczy dojść. A podpowiedzi są bardzo jasne i klarowne.
Dzisiejsza młodzież... chciałaby wszystkiego minimalnym kosztem i na tacy. Czytałem o tym w Polityce.
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
wyznacz iloczyn skalarny
Powiedz mi proszę w jaki sposób to miałoby podawać wzór na iloczyn skalarny pomiędzy dwoma dowolnymi wektorami. Nie patrz w odpowiedzi, a staraj się zrozumieć...murfy pisze:No to wychodzi na to, że \(\displaystyle{ \langle(x,y)|(x,y)\rangle=x^{2}+y^{2}-xy}\) to iloczyn skalarny.
Jeżeli norma w rzeczywistej przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ H}\) spełnia warunek równoległoboku, to iloczyn skalarny od którego ona pochodzi wyraża się wzorem
\(\displaystyle{ \langle x, y\rangle={\|x+y\|^2-\|x-y\|^2\over 4}\;\;(x,y\in H)}\).
Oznacza to, że aby poprawnie rozwiązać to zadanie należy sprawdzić warunek równoległoboku i podstawić do powyższego wzoru. Jest też wzmianka o zupełności (przestrzeń Hilberta). Czy umiesz udowodnić, że każda norma w przestrzeni skończenie wymiarowej jest zupełna? Jeżeli nie, to czy umiesz pokazać, że ta konkretna jest (no i czy wiesz co to oznacza i co należy sprawdzić?).
-
stokrotka1992
- Użytkownik

- Posty: 81
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 15 razy
wyznacz iloczyn skalarny
No właśnie jest to iloczyn skalarny między dwoma identycznymi wektorami i chciałam aby ktoś mi pokazał jak wyznaczyć ten iloczyn dla dwóch dowolnych.Spektralny pisze:Powiedz mi proszę w jaki sposób to miałoby podawać wzór na iloczyn skalarny pomiędzy dwoma dowolnymi wektorami. Nie patrz w odpowiedzi, a staraj się zrozumieć...murfy pisze:No to wychodzi na to, że \(\displaystyle{ \langle(x,y)|(x,y)\rangle=x^{2}+y^{2}-xy}\) to iloczyn skalarny.
-- 2 lut 2013, o 12:27 --
Aby przestrzeń była przestrzenią Hilberta, musi być unitarna i zupełna przy odległości \(\displaystyle{ d\left( x,y\right) = \left| \left| x-y\right| \right| = \sqrt{\left\langle x-y, x-y\right\rangle }}\)
-- 2 lut 2013, o 12:32 --
Czyli muszę po prostu sprawdzić czy norma spełnia warunek równoległoboku i podstawić do wzoru. Rozumiem. Po prostu nie mieliśmy tego wzoru na wykładzie.Spektralny pisze: Jeżeli norma w rzeczywistej przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ H}\) spełnia warunek równoległoboku, to iloczyn skalarny od którego ona pochodzi wyraża się wzorem
\(\displaystyle{ \langle x, y\rangle={\|x+y\|^2-\|x-y\|^2\over 4}\;\;(x,y\in H)}\).
Oznacza to, że aby poprawnie rozwiązać to zadanie należy sprawdzić warunek równoległoboku i podstawić do powyższego wzoru. Jest też wzmianka o zupełności (przestrzeń Hilberta). Czy umiesz udowodnić, że każda norma w przestrzeni skończenie wymiarowej jest zupełna? Jeżeli nie, to czy umiesz pokazać, że ta konkretna jest (no i czy wiesz co to oznacza i co należy sprawdzić?).
Co do przestrzeni Hilberta - wiem jak sprawdzić, czy przestrzeń jest unitarna, jednak nie wiem jak sprawdzić zupełność. -- 2 lut 2013, o 16:58 --Obliczyłam i wyszedł mi prawidłowy iloczyn skalarny. Tylko zastanawiam się czy tego, że H z tą normą jest przestrzenią Hilberta, nie trzeba przypadkiem wykorzystać podczas obliczania iloczynu skalarnego.
Czy po prostu teraz po wszystkich obliczeniach mam wykazać że jest to przestrzeń Hilberta? Jeżeli tak, to mógłby mi ktoś pokazać jak wykazać zupełność?
