Obliczyć granicę ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Awatar użytkownika
Veilen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 lut 2011, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żywiec
Podziękował: 1 raz

Obliczyć granicę ciągu

Post autor: Veilen »

\(\displaystyle{ \sqrt[n]{5 \cdot 2^{n}+3 \cdot 4^{n} }}\)
Podobno z twierdzenia o trzech ciągach, tylko podpowie ktoś do jakich przykładowo ciągów przyrównać żeby dało się łatwo policzyć?
Ostatnio zmieniony 30 sty 2013, o 15:53 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1618
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 387 razy

Obliczyć granicę ciągu

Post autor: MichalPWr »

\(\displaystyle{ \sqrt[n]{3 \cdot 4^{n} } \le \sqrt[n]{5 \cdot 2^{n}+3 \cdot 4^{n} } \le \sqrt[n]{6 \cdot 4^{n} }}\)

Granica ciągów po prawej i lewej stronie nierówności wynosi cztery. To jest proste do obliczenia.

odp. Na podstawie twierdzenia o trzech ciągach wnioskuję iż ciągu którą mieliśmy zbadać wynosi cztery.
ODPOWIEDZ