Moc zbiorów
-
Marcin_92
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 14 wrz 2012, o 10:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 8 razy
Moc zbiorów
Prosiłbym o sprawdzenie czy dobrze określiłem moc poniższych zbiorów:
a) \(\displaystyle{ \NN \times \NN \times ... \times \NN}\)
b) \(\displaystyle{ \NN \times \NN \times ...}\)
c) \(\displaystyle{ \RR \times \RR \times ... \times \RR}\)
d) \(\displaystyle{ \RR \times \RR \times ...}\)
e) Moc zbioru wszystkich ograniczonych ciągów o nieujemnych wyrazach rzeczywistych
f) Moc zbioru wszystkich malejących ciągów ciągów o nieujemnych wyrazach rzeczywistych
\(\displaystyle{ \mathfrak C}\) dla b), c), d), e), f)
\(\displaystyle{ \aleph_0}\) dla a)
a) \(\displaystyle{ \NN \times \NN \times ... \times \NN}\)
b) \(\displaystyle{ \NN \times \NN \times ...}\)
c) \(\displaystyle{ \RR \times \RR \times ... \times \RR}\)
d) \(\displaystyle{ \RR \times \RR \times ...}\)
e) Moc zbioru wszystkich ograniczonych ciągów o nieujemnych wyrazach rzeczywistych
f) Moc zbioru wszystkich malejących ciągów ciągów o nieujemnych wyrazach rzeczywistych
\(\displaystyle{ \mathfrak C}\) dla b), c), d), e), f)
\(\displaystyle{ \aleph_0}\) dla a)
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Moc zbiorów
a) b) c) d) odpowiedź nie jest poprawna tak długo, jak nie napiszesz, ile jest elemetnów iloczynu. Mogę sobie wziąc \(\displaystyle{ 10, \aleph_0,\mathfrak{c}}\) itp.
W e) i f) chyba jednak będzie więcej tych ciągów.
W e) i f) chyba jednak będzie więcej tych ciągów.
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Moc zbiorów
Przeczytaj moje pytanie.
Ile jest zbiorów w tym iloczynie:
\(\displaystyle{ \NN \times \NN \times ...}\)
i ile w każdym z pozostałych przykładów a)-d)?
Ile jest zbiorów w tym iloczynie:
\(\displaystyle{ \NN \times \NN \times ...}\)
i ile w każdym z pozostałych przykładów a)-d)?
- 93Michu93
- Użytkownik

- Posty: 221
- Rejestracja: 2 sty 2013, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 25 razy
Moc zbiorów
to ma znaczenie np. w a)?
Jeżeli \(\displaystyle{ \aleph_0 \times \aleph_0 = \aleph_0}\) to ile by ich tam nie było, i tak moc będzie \(\displaystyle{ \aleph_0}\). Tak mi się wydaje
Jeżeli \(\displaystyle{ \aleph_0 \times \aleph_0 = \aleph_0}\) to ile by ich tam nie było, i tak moc będzie \(\displaystyle{ \aleph_0}\). Tak mi się wydaje
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Moc zbiorów
Nie, bo jak jest ich nieprzeliczalnie wiele, to wyjdzie zbiór nieprzeliczalny.-- 31 stycznia 2013, 18:19 --Wystarczy również przeliczalnie wiele i też będzie nieprzeliczalny.
-
laser15
- Użytkownik

- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Moc zbiorów
No al właśnie nie mam tego podanego ;] Wiec jeżeli tyklko bedzie tam 2 to \(\displaystyle{ \aleph_0 \times \aleph_0 = \aleph_0}\) reszta to con. ?
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Moc zbiorów
Będzie \(\displaystyle{ \aleph_0}\) tak długo, jak jest ich skończenie wiele. Continuum jak przeliczalnie wiele. Schody zaczynają się, gdy jest ich więcej niż continuum.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Moc zbiorów
laser15 pisze:No al właśnie nie mam tego podanego ;]
Skoro nie ma podanego, to zastosowany zapis należy interpretować jako \(\displaystyle{ \NN^\NN}\) w b) i \(\displaystyle{ \RR^\NN}\) w d), zatem podane w pierwszym poście odpowiedzi są poprawne.yorgin pisze:Będzie \(\displaystyle{ \aleph_0}\) tak długo, jak jest ich skończenie wiele. Continuum jak przeliczalnie wiele. Schody zaczynają się, gdy jest ich więcej niż continuum.
Jak może być więcej, skoro wszystkich ciągów o wyrazach rzeczywistych jest tylko continuum?yorgin pisze:W e) i f) chyba jednak będzie więcej tych ciągów.
JK
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Moc zbiorów
Nie przywykłem do traktowania tego jako co najwyżej przeliczalny iloczyn kartezjański. Mimo wszystko dla rozwiana wszelkich wątpliwości powinno się zaznaczyć, ile zbiorów liczy ten iloczyn. Chyba, że zadanie pochodzi z a) podręcznika, gdzie przyjęto taką konwencję, b) z ćwiczeń/wykładu, gdzie również obowiązuje pewna konwencja.Jan Kraszewski pisze:laser15 pisze:No al właśnie nie mam tego podanego ;]Skoro nie ma podanego, to zastosowany zapis należy interpretować jako \(\displaystyle{ \NN^\NN}\) w b) i \(\displaystyle{ \RR^\NN}\) w d), zatem podane w pierwszym poście odpowiedzi są poprawne.yorgin pisze:Będzie \(\displaystyle{ \aleph_0}\) tak długo, jak jest ich skończenie wiele. Continuum jak przeliczalnie wiele. Schody zaczynają się, gdy jest ich więcej niż continuum.
Tu ewidentnie zamiast liczyć \(\displaystyle{ \mathfrack{c}^{\aleph_0}}\) gdzieś wyszło mi \(\displaystyle{ \aleph_0^{\mathfrak{c}}}\), co doprowadziło do przeszacowania...Jan Kraszewski pisze:Jak może być więcej, skoro wszystkich ciągów o wyrazach rzeczywistych jest tylko continuum?yorgin pisze:W e) i f) chyba jednak będzie więcej tych ciągów.
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Moc zbiorów
Rozumiem Cię, tym niemniej jest to jednak pewna intuicyjna konwencja, że kropki oznaczają "do nieskończoności", gdzie "nieskończoność" jest w naturalnie intuicyjny sposób rozumiana jako ta sama "nieskończoność", z jaką masz do czynienia w przypadku ciągu. Na dość podstawowym poziomie nie jest to duże nadużycie.yorgin pisze:Nie przywykłem do traktowania tego jako co najwyżej przeliczalny iloczyn kartezjański. Mimo wszystko dla rozwiana wszelkich wątpliwości powinno się zaznaczyć, ile zbiorów liczy ten iloczyn.
JK
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Moc zbiorów
Mam po prostu zbyt małe doświadczenie z "dość podstawowym poziomem".
Jednak: w przypadku nieskończoności szybko uczymy się, że te bywają różne (to chyba parafraza jakiegoś fragmentu książki popularnonaukowej o matematyce mi wyszła). Mając nieskończenie wiele czegoś, dalej nie wiemy, jak dużo tego jest. Stąd pojawiają się moje pytania i wątpliwości. W szczególności, gdy takie zadanie pojawia się w kontekście liczenia elementów zbiorów.
Jednak: w przypadku nieskończoności szybko uczymy się, że te bywają różne (to chyba parafraza jakiegoś fragmentu książki popularnonaukowej o matematyce mi wyszła). Mając nieskończenie wiele czegoś, dalej nie wiemy, jak dużo tego jest. Stąd pojawiają się moje pytania i wątpliwości. W szczególności, gdy takie zadanie pojawia się w kontekście liczenia elementów zbiorów.