quasi-wypukłość, quasi-wklęsłość

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
liebell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 12 maja 2012, o 20:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 7 razy

quasi-wypukłość, quasi-wklęsłość

Post autor: liebell »

Takie zadanko:
Sprawdź czy funkcja:
\(\displaystyle{ F\left( x,y\right)= \begin{cases} x ^{2}+1, & \text{dla } 0 \le x \le 1 \\ \sqrt{3-x} , & \text{dla } 1 \le x \le 3 \end{cases}}\)
jest quasi-wklęsła, quasi-wypukła w przedziale \(\displaystyle{ (0,3).}\)
Nie wiem jak to rozwiązać. Rozważyć dwa hesjany obrzeżone? Pomocy!!!
ODPOWIEDZ