Problem z portfelem

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3110
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

Problem z portfelem

Post autor: Frey »

Mam pewne zadanie na portfel inwestycyjny, które teoretycznie powinno być banalne, ale albo ja jestem jakiś uwsteczniony albo wynik wychodzi idiotyczny.

Jest portfel inwestycyjny, którego stopy zwrotu oparte są na rozkładzie normalnym N(0,1). Portfel generuje VAR (wartość zagrożoną) na poziomie ufności 95 % (N(0,1) = 1,645) w wysokości 0,5 mln zł. Odchylenie standardowe rozkładu zmienności portfela wynosi 0,1.

Jaka jest wartość oczekiwana portfela ?

To nie powinno wyglądać po prostu tak:

\(\displaystyle{ 1,645= \frac{0,5-\mu}{0,1}}\)

No i wychodzi jakaś głupota, chyba, że ja to źle czytam i trzeba odwrócić sytuacje, iż wartość zagrożona 0,5mln zł jest dla 5% populacji. Wtedy:

\(\displaystyle{ -1,645= \frac{0,5-\mu}{0,1}}\)

Co chyba miałby większy sens dla mnie. Co Wy na to?

BTW wiem, że nazwa tematu jest "ciekawa"
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2285
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Problem z portfelem

Post autor: kuch2r »

Przy założeniu, że stopy zwrotu pochodzą z rozkładu normalnego \(\displaystyle{ \mathcal{N}(\mu,\sigma)}\). Wówczas wartość narażona na ryzyko definiowana jest w następujący sposób:
\(\displaystyle{ \mbox{VaR}=-(Z_\alpha\sigma+\mu)P}\)
gdzie P jest wartością portfela. \(\displaystyle{ \alpha, \sigma,Z_\alpha}\) wiadomo..

Wiecej info:
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3110
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

Problem z portfelem

Post autor: Frey »

Dzięki, niby tak powinno być, ale niestety w tym zadaniu nie było podanej wartości portfela.
ODPOWIEDZ