ZdolnySlazak = omg

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
Awatar użytkownika
Bobak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 9 gru 2004, o 12:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: się biorą dzieci ?

ZdolnySlazak = omg

Post autor: Bobak »

A więc, mam problem z zadaniami z fizyki. Są to zadania przygotowawcze do konkursu Zdolny Ślązak. Chodzi o to, że moja nauczycielka chciała zobaczyć jak sobie radzę z zadaniami, a o konkursie sobie mogę pomażyć, bo uczę się Fizyki niecałe półrocze.

Zadanie 1

Na jakiej wysokości nad powierzchnią Ziemi przyspieszenie grawitacyjne jest takie same, jak na marsie (i tutaj nie wiem dlaczego jest informacja: "Promień Ziemi R=6400 km")

Niestety, o przyspieszeniu brałem w szkole bardzo mało, więc nie znam żadnych wzorów związanych z nim. Próbowałem ułożyć proporcję, typu przyspieszenie na wysokości np. 1000m nad ziemią (mam takie podane w książce) do przyspieszenia marsa, przez x. I szczerze wychodziły mi jakieś farmazony Proszę o pomoc!

Zadanie 2

Wykres przedstawia zależność przyspieszenia od czasu dla pewnego ciała. W chwili t=1s, prędkość tego ciała wynosi 1 m/s. Które stwierdzenie jest prawdziwe?

A. Jego prędkości w chwili t=1.5s wynosi 0.75 m/s
B. - | | - t=2s - || - 1 m/s
C. t=1.5 s 3 m/s
D. t=4 s 6 m/s

Wykres ma jednostki: a (m/s^2) do t (s)

Ojciec przekształcił ten wzór na wzór prędkości i czasu. Czy da się to jakoś łatwiej zrobić??, Bo odpowiedź już znam. Nie chodzi mi o rozwiązanie, tylko o sposób !!!
TheOne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 1 sty 2005, o 13:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

ZdolnySlazak = omg

Post autor: TheOne »

ZAD 1.
Musisz skorzystac z wzoru \(\displaystyle{ \large F_g=g\frac{M_1 M_2}{r^2}}\)
g to współczynnik grawitacyjny
\(\displaystyle{ M_1 i M^2}\) masy ciał
r odległość ciało-ciało

Powinienneś poznać przyspieszenie grawitacyjne na Marsie i pamiętać, że dla obliczeń tego typu, masa ciała jest skupiona w jednym punkcie. I dla Ziemi ten punkt to 6400 km od powierzchni (środek Ziemi). Dla Marsa - promień Marsa od powierzchni (analogicznie - środek Marsa) Masa 1 to bedzie masa ciała, dla którego robisz pomiar - pozostaw M1. M2 to masa danej planety.
Kombinuj :]

ZAD 2
Opisz wykres. Czy to jest linia pozioma, czy ukośna, a jeśli to drugie, to czy rośnie, czy maleje.

Powodzenia!
Awatar użytkownika
Bobak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 9 gru 2004, o 12:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: się biorą dzieci ?

ZdolnySlazak = omg

Post autor: Bobak »

Dzięki bardzo. Wyszło mi, że 10407 km (w zaokrągleniu) wraz z promieniem ziemi, czyli 4007 bez
ODPOWIEDZ