Problem z Argumentem

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Demooon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 26 lut 2011, o 23:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: O-c
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Problem z Argumentem

Post autor: Demooon »

Witam.
Mam takie równanie przedstawić na płaszczyźnie zespolonej:
\(\displaystyle{ Arg(z) = \frac{ \pi }{4}}\)

Proszę o pomoc, gdyż nie wiem którą ścieżką pójść. Narysować normalnie prostą nachyloną pod kątem 45 stopni do osi OX zaczynając od punktu (0,0) w nieskończoność, czy rozwiązać to w ten sposób ?
\(\displaystyle{ \frac{y}{x} = \tg \frac{ \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{x}=1}\)
\(\displaystyle{ y=x}\) i mam funkcję liniową. Ale wówczas linia ciągnie się od minus nieskończoności do plus nieskończoności i\(\displaystyle{ x \neq 0}\)
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić w jaki sposób należałoby to rozwiązać ?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, o 12:08 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1618
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 387 razy

Problem z Argumentem

Post autor: MichalPWr »

Pierwszy sposób jest wystarczający. Na mojej uczelni jest w pełni akceptowalny.
ODPOWIEDZ