Oblicz pole trójkąta prostokątnego.

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Uczen

Oblicz pole trójkąta prostokątnego.

Post autor: Uczen »

Takie zadanie mam do rozwiązania:

Wysokości trójkąta prostakątnego mają długości 60 cm., 65 cm. i 156 cm. Oblicz pole tego trójkata.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Oblicz pole trójkąta prostokątnego.

Post autor: Zlodiej »

Zauważ, że dwoma wysokościami tego trójkąta są 2 jego boki, a trzecia wysokość to odcinek prostopadły do przeciwprostokątnej trójkąta ... Wychodzący z wierzchołka kąta prostego.

Trzeba sobie podobierać te dane tak aby nie wychodziła sprzecznosć ...
Metodą prób i błędów dochodzisz do wniosku, że długości poszczególnych boków to:
(Niech podstawa oznaczona będzie jako a, a wysokość jako h, c niech będzie wysokością opuszczoną na przeciwprostokątną.)

a=156
h=65
c=60

Mając dane a i h liczysz pole ze wzoru \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}ah}\).

Teraz tylko sprawdzić, czy to prawda ... Zauważ, że wysokość c podzieliła trójkąt na dwa trójkąty prostokątne ... Korzystając już z twierdzenia Pitagorasa dalej powinieneś sobie poradzić ...
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2005, o 17:54 przez Zlodiej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1446
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Oblicz pole trójkąta prostokątnego.

Post autor: g »

Masz \(\displaystyle{ 2S=ah_a}\); \(\displaystyle{ 2S=bh_b}\); \(\displaystyle{ 2S=ch_c}\). Dzielisz stronami każde przez każde i dostajesz układ trzech równań, trzech zmiennych a, b, c. Rozwiązujesz, a potem podstawiasz do ktoregoś z trzech pierwszych równań.

[edit]

Acha, prostokątny. To rób jak Zlodiej mówi. Szybciej będzie.
Ostatnio zmieniony 4 sty 2005, o 19:05 przez g, łącznie zmieniany 1 raz.
migol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 4 sty 2005, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Oblicz pole trójkąta prostokątnego.

Post autor: migol »

Podpowiedź:
Dwie z tych wysokości to przeciwprostokątne (narysuj sobie dowolny trójkąt prostokątny i dorysuj wysokości).

Z tym powinienneś już wszystko policzyć.

EDIT:

Nie ma to jak 3 osoby w jednym temacie piszące naraz.
ODPOWIEDZ