Mam problem z taką całką:
\(\displaystyle{ \int \frac {\ln \sin x} {\sin ^{2}x}\,\text dx}\)
całka nieoznaczona z ln(sin x)
-
RadzioBse
- Użytkownik

- Posty: 5
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grajewo / Gdańsk
całka nieoznaczona z ln(sin x)
Ostatnio zmieniony 22 sty 2013, o 11:21 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
presst_moded
- Użytkownik

- Posty: 25
- Rejestracja: 16 sty 2013, o 14:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 4 razy
całka nieoznaczona z ln(sin x)
\(\displaystyle{ \int\frac{\ln{|\sin{x}|}}{\sin^{2}{x}}dx = \left|\begin{array}{cc}\ln{|\sin{x}|} & \frac{1}{\sin^{2}{x}}\\\frac{\cos{x}}{\sin{x}} & -\ctg{x}\end{array}\right| = -\ctg{x}\ln{|\sin{x}|}+\int\ctg^{2}{x}dx =\\= -\ctg{x}\ln{|\sin{x}|} + \int\frac{1-\sin^{2}{x}}{\sin^{2}{x}}dx = -\ctg{x}\ln{|\sin{x}|} + \int\frac{dx}{\sin^{2}{x}}-\int dx =\\= -\ctg{x}\ln{|\sin{x}|} -\ctg{x} - x +C = -\ctg{x}(\ln{|\sin{x}|}-1)-x+C}\)
