wielomian z paramtrem a. Znaleźć pierwiastki.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
malinko13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 3 mar 2012, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 14 razy

wielomian z paramtrem a. Znaleźć pierwiastki.

Post autor: malinko13 »

Dany jest wielomiam \(\displaystyle{ (x+a)(x+2a)(x-3a)(x-4a)=36a^{2}}\) , gdzie a jest liczbą rzeczywistą różną od zera.

Co możemy powiedzieć o pierwiastkach tego wielomianu?
a) wielomian ma pierwiastek podwójny.
b) wielomian ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste.
c) suma różnych pierwiastków wielomianu wynosi 3a.
d) wielomian ma tylko dwa pierwiastki rzeczywiste.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

wielomian z paramtrem a. Znaleźć pierwiastki.

Post autor: piasek101 »

Podstawienie \(\displaystyle{ x-a=t}\)
tekken123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 sty 2014, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

wielomian z paramtrem a. Znaleźć pierwiastki.

Post autor: tekken123 »

Nie bardzo rozumeim wskazowke, moglbys pomoc wytlumaczyc?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

wielomian z paramtrem a. Znaleźć pierwiastki.

Post autor: piasek101 »

No to zrób to podstawienie i pokaż co masz.
tekken123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 sty 2014, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

wielomian z paramtrem a. Znaleźć pierwiastki.

Post autor: tekken123 »

Tylko wlasnie nie bardzo wiem jak tu podstawic za x-a=t. Nie mamy w wielomianie x-a. Wiec jak to zrobic?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

wielomian z paramtrem a. Znaleźć pierwiastki.

Post autor: piasek101 »

Czyli \(\displaystyle{ x=t+a}\) - i podstawiasz.
tekken123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 sty 2014, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

wielomian z paramtrem a. Znaleźć pierwiastki.

Post autor: tekken123 »

hehe. Chyba juz pozno. Ok, po podstawieniu:
\(\displaystyle{ (t+2a)(t-2a)(t+3a)(t-3a)=36a ^4}\) I co dalej?
trans22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 lis 2011, o 21:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tomaszów lubelski
Podziękował: 4 razy

wielomian z paramtrem a. Znaleźć pierwiastki.

Post autor: trans22 »

hm ja bym zrobił to troszkę inaczej
\(\displaystyle{ (x+a)(x+2a)(x-3a)(x-4a)-36a^{2}=0}\)
a) w(x)=p(x)*q(x)+r(x)
czyli
\(\displaystyle{ (x-b)^{2}(x-c)(x-d)=(x+a)(x+2a)(x-3a)(x-4a)-36a^{2}}\)
nie wiem czy ten tok rozumowania jest dobry teraz musisz korzystać z równości wielomianu i wyznaczyć b c d za pomocą a i tyle chyba możemy z tym zrobić.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

wielomian z paramtrem a. Znaleźć pierwiastki.

Post autor: piasek101 »

Nie bardzo widzę - z czego masz ten podwójny.

Z mojego \(\displaystyle{ (t^2-4a^2)(t^2-9a^2)=36a^4}\)
tekken123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 sty 2014, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

wielomian z paramtrem a. Znaleźć pierwiastki.

Post autor: tekken123 »

Dobrze, ale co dalej? Bo ja dalej nie wiem jakiej odpowiedzi udzielic. :d
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

wielomian z paramtrem a. Znaleźć pierwiastki.

Post autor: piasek101 »

Teraz wymnóż na lewej ; uprość, zrób postać iloczynową i patrz.
tekken123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 sty 2014, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

wielomian z paramtrem a. Znaleźć pierwiastki.

Post autor: tekken123 »

\(\displaystyle{ t ^{2}(t- \sqrt{13}a)(t+ \sqrt{13}a)=0}\) dobrze?-- 23 sty 2014, o 22:51 --I czy moge juz z tego dac odpowiedź? Dla mnie strasznie abstrakcyjne rozwiazanie, nigdy bym nie wpadl zeby za x podstawic t-a
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

wielomian z paramtrem a. Znaleźć pierwiastki.

Post autor: piasek101 »

(nie było mnie)
Tak teraz tylko podać odpowiedź.

Podstawienie to miał być taki haczyk.
ODPOWIEDZ