Witam. Mam taką całkę do policzenia
\(\displaystyle{ \int_{}^{}\arctg4x dx}\)
Ostateczny wynik mi wychodzi \(\displaystyle{ x\arctg4x-2\ln|x^{2}+1|+C}\) a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \xarctg4x- \frac{1}{8} \ln|16x^{2}+1|+C}\)
Kto ma racje?
Całka nieoznaczona...
-
mario54
- Użytkownik

- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
Całka nieoznaczona...
Książka, pewnie nie wziąłeś tego że pochodna z \(\displaystyle{ \arctg 4x}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{4}{(4x)^2+1}}\) tylko \(\displaystyle{ \frac{4}{x^2+1}}\)
